Ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και ανάδειξης της βορειοανατολικής πλευράς του Κάστρου των Ιωαννίνων, έγινε σήμερα καθώς η δημοτική επιτροπή ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την εκτέλεση του έργου: «Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου του Δήμου Ιωαννιτών που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί».Σκοπός της Σύμβασης είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής και την καταγραφή της στο ΟΠΣ των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων, με σκοπό την έκθεσή τους.
Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση 1.000 περίπου αντικειμένων που ανήκουν στη συλλογή του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων στη ΒΑ Ακρόπολη του κάστρου Ιωαννίνων καθώς επίσης και η εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την ιστορική αξία της συλλογής, το ιστορικό της συγκρότησής της καθώς και το ιστορικό του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προετοιμασίας για την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης της επανέκθεσης της συλλογής στο Τέμενος Ασλάν Πασά.
Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες, ενώ την χρηματοδότηση του έργου που έχει προϋπολογισμό 37.500 ευρώ αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού.
«Η μετατροπή του Κάστρου σε ένα ανοιχτό πάρκο πολιτισμού ήταν ένα στοίχημα που βάλαμε στην προηγούμενη θητεία μας. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι το κερδίζουμε με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, αυτές που ολοκληρώνονται κι αυτές που έπονται, όπως είναι και το έργο της ψηφιακής καταγραφή και τεκμηρίωσης της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου του Δήμου Ιωαννιτών που στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί. Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την πλήρη αναβάθμιση ενός σημαντικού τοπόσημου για τα Γιάννενα, το οποίο κουβαλάει και διατηρεί ζωντανή την πολυπολιτισμική ιστορία του τόπου μας. Σύντομα ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες για τις κτιριακές παρεμβάσεις αναβάθμισης του τζαμιού του Ασλάν Πασά που είναι και το κύριο έργο της παρέμβασης με χρηματοδότηση από την ΒΑΑ του δήμου Ιωαννιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Θωμάς Γιωτίτσας.