Οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, όπως αυτές προκύπτουν από το προσχέδιο νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του δημάρχου Ιωαννίνων με την πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας Σοφία Μαρκούλα, τον επιστημονικά υπεύθυνο της «Σχεδία» Βασίλη Κούτρα και εργαζόμενους.Ο κ. Μπέγκας ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και, μετά από άμεση επικοινωνία του με τον δήμαρχο Αθηναίων, επικεφαλής της παράταξης παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» στην ΚΕΔΕ Χάρη Δούκα, συμφωνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση ψηφίσματος στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υπέρ της διατήρησης των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Μάλιστα, αυτό θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στην οποία παρών θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
«Εκτιμώ ότι η πρόταση μας θα υιοθετηθεί από το σύνολο των δημάρχων, καθώς τα Κέντρα Πρόληψης έχουν μια μακρά πορεία προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες με πολύπλευρες παρεμβάσεις. Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη διατήρησή τους ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης», τόνισε ο Θ. Μπέγκας, ανταποκρινόμενος θετικά και στο αίτημα για επικαιροποίηση του ψηφίσματος από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
«Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα σε επίπεδο της ΚΕΔΕ θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να μην προχωρήσει στην κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης», ανέφερε από την πλευρά της η Σ. Μαρκούλα, ευχαριστώντας τον δήμαρχο για την άμεση συνδρομή του, ενώ, τέλος, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία, καθώς και για την πρόσκληση να παραστεί αντιπροσωπεία τους στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.