Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1971 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, είναι παράλληλα και η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Ένα δίπολο που συνδέει την ελπίδα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας με τον ρόλο του δάσους στο μέλλον αυτό.
Είναι παράλληλα μια ημέρα, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και των φορέων για τον ρόλο, την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα πρασίνου του δήμου προχώρησε στη φύτευση 8 νέων δέντρων στην παραλίμνια περιοχή, μια δράση που αποτελεί συνέχεια των δεντροφυτεύσεων που γίνονται στο συγκεκριμένο σημείο προς αντικατάσταση των πλατάνων που έχουν απομακρυνθεί εξαιτίας του μεταχρωματικού έλκους από το οποίο είχαν προσβληθεί.
Παρόν στις εργασίες έδωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννιτών, Πέτρος Παλάσχας ο οποίος στο μήνυμά του αναφέρει τα εξής:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασών.
Οι καιροί που ζούμε είναι κρίσιμοι. Η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση του αέρα και του νερού, καθώς και η αποψίλωση των δασών, απειλούν την ύπαρξη πολλών ειδών και απειλούν την ισορροπία των οικοσυστημάτων μας.
Ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες τις βιώνουμε σε τοπικό επίπεδο, η δεντροφύτευση αναδεικνύεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να επαναφέρουμε την ισορροπία στο περιβάλλον μας.
Η δεντροφύτευση δεν είναι απλώς η φύτευση δέντρων. Είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να αναστήσουμε τα οικοσυστήματα μας, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να βελτιώσουμε την ποιότητα του εδάφους και του αέρα.
Ωστόσο, η δεντροφύτευση απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δέσμευση. Καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια. Είτε πρόκειται για το φύτεμα ενός δέντρου στην αυλή μας, είτε για τη συμμετοχή σε ομαδικές δράσεις δεντροφύτευσης στην κοινότητά μας, έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαφορά.
Ας αναλάβουμε λοιπόν την ευθύνη μας και ας συνεργαστούμε για να φυτέψουμε το μέλλον μας. Ας φροντίσουμε να κληροδοτήσουμε έναν καθαρό και πράσινο πλανήτη στις επόμενες γενιές.
Ο δήμος Ιωαννιτών άλλωστε έχει ενταχτεί στις 100 πόλεις που έχουν ως στόχο να μηδενίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέχρι το 2030.
Είμαστε έτσι πρωτοπόροι σε πρωτοβουλίες με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο και έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε μια σειρά δράσεων που σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σε όλο το δήμο».
Ο κ. Παλάσχας σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε επίσης ότι οι δράσεις του δήμου και στο αστικό τοπίο θα είναι πλέον, με την βοήθεια του καιρού, όλο και πιο συχνές, ενώ τέλος, εξήγησε ότι τόσο το τμήμα πρασίνου όσο και το εργοτάξιο θα ενισχυθούν σύντομα με προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.