Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της προσπάθειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και για τις προοπτικές οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής Δρεπάνου-Μακρυγιαλίου, καθώς και την σταδιακή επανάκαμψη της παραλίας έναντι των διαβρωτικών θαλάσσιων διεργασιών.

Οι δράσεις αυτές θα δομηθούν σε 3 πυλώνες στήριξης:Ήδη έχουν εκτελεστεί ορισμένες άμεσες δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κυματισμό της θάλασσας, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας του περασμένου μήνα.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις και άμεσα μέτρα αναχαίτισης των έντονων διαβρωτικών φαινομένων σε επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου που παρουσιάζουν στοιχεία κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
Ο τρίτος και μεσοπρόθεσμος πυλώνας αφορά στην εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης για τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου, για τα αναγκαία μεγάλα και μόνιμα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο Δήμος έχει ήδη κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης από τα Υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών για την υλοποίηση των πρώτων έργων έκτακτης ανάγκης, αλλά και για την εκπόνηση της μελέτης.