Να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Ως γονείς, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, σε σχέση για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε εκφράσει κατά καιρούς δημόσια την ανησυχία μας, σχετικά με την αύξηση στις ψυχικές διαταραχές και στις εξαρτητικές συμπεριφορές από ναρκωτικές ουσίες, το διαδίκτυο, τα τυχερά παιχνίδια, στα παιδιά και στους νέους,

Με την παρούσα ανακοίνωσή μας θέλουμε να δηλώσουμε την πλήρη και απόλυτη διαφωνία μας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και τη συμπόρευσή μας με όλους εκείνους τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την απόσυρσή του.

Είναι γνωστό ότι το πρώτο πλήγμα στον τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων πραγματοποιήθηκε με την ίδρυση της ΟΣΟΚΕΘΕΑ και την υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και της κοινωνικής επανένταξης. Τα όσα φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι μια συνέχεια των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την απεξάρτηση. Το μοντέλο που πάει να επιβληθεί σε όλα τα κράτη, είναι η στήριξη και προώθηση των προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης», η εξασφάλιση ενός δήθεν «λειτουργικού χρήστη» κι όχι η έρευνα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στις εξαρτήσεις. Η χρόνια υποβάθμιση, η υποστελέχωση, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και η μείωση της χρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πού θέλουν να οδηγηθούν τα πράγματα.

Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Με βάση το νομοσχέδιο, γενικεύεται η λειτουργία των δομών πρόληψης και απεξάρτησης με λογικές κόστους/οφέλους, αποσπώντας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης, όπως είναι και το detox στο ΓΠΝ «Χατζηκώστα» μετατρέποντάς τες σε ΝΠΙΔ. Αποσπάται η κοινωνική επανένταξη από το θεραπευτικό της πλαίσιο, ενώ επιτρέπεται σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς (ως ισάξιους εγκεκριμένους) να κερδοφορούν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και πόνο.

Το νομοσχέδιο, καταργεί τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες του ΕΣΥ. Αντί τα ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που στενάζουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση να ενισχυθούν, οδηγούνται στο κλείσιμο. Έτσι, είναι βέβαιο ότι κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα και ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες, αφού δεν θα αντέχουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενώ οι χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».

Τέλος, στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στην πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, η «ΣΧΕΔΙΑ», το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα που υποστηρίζουν και για τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου. Διεκδικούμε:

· Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές ανάγκες και τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές.

· Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.

· Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας- απεξάρτησης.

· Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.

· Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στις άλλες δομές.

· Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.

· Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ.
· ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

· ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ