Στα Γιάννινα, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αντιτάχθηκαν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους με το νομοσχέδιο που αλλάζει το περιβάλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Καταγγέλλουν, ότι τα δημόσια ιδρύματα υποβαθμίζονται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και τα πτυχία τους.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν κατά της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, προβλέποντας ότι η μάχη θα κριθεί στον δρόμο μέσα από τις κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή τους.

Εκπρόσωποι των μελών ΔΕΠ υποστηρίζουν, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραβιάζουν το Σύνταγμα και αποδυναμώνουν την αξία των πτυχίων, ενώ επισημαίνουν τις ανεπαρκείς συνθήκες και χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ανακοινώνοντας τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ καταλήψεις εκδηλώνονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας σε αντίδραση στο νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκλεισαν τα τμήματα Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ενώ σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν οι φοιτητές του Βιολογικών και Τεχνολογικών Εφαρμογών και Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ενώ αύριο Παρασκευή πραγματοποιούν κινητοποίηση στην Πρυτανεία, ενώ οι γενικές συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων προγραμματίζουν επερχόμενες δράσεις.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων η Θεοφανία Νικολάου, από το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Χημείας, “οι φοιτητές απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, διατήρηση δημόσιων και δωρεάν σπουδών, και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κατηγορούν το νομοσχέδιο ως αδικαιολόγητο, που ευνοεί την αγοραπωλησία πτυχίων και υπονομεύει τα προσόντα των φοιτητών”.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr