Το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών 2023.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες για τον επιτόπιο έλεγχο της στεγαστικής κατάστασης και των αρνήσεων, έως τις 24 Νοεμβρίου.
Για την αξιολόγηση της ποιότητας της διαδικασίας και της κάλυψης, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023, το INSTAT θα διοργανώσει τη Μετα-Απογραφική Έρευνα σύμφωνα με τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 100 Περιοχές, κατανεμημένες σε όλη τη χώρα. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν 100 τοπογράφοι και 25 ελεγκτές που θα χτυπήσουν τις πόρτες των πολιτών, στους επιλεγμένους χώρους.

Η INSTAT κάλεσε τους πολίτες να διευκολύνουν το έργο του προσωπικού.

Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 και αρχικά αναμενόταν να χρειαστούν 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά φαίνεται ότι ο αρχικός χρόνος δεν ήταν αρκετός, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών του 2023 θα είναι η 12η Απογραφή, αφού η Αλβανία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1912, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Απογραφή το 1923. Από την Απογραφή του 1989, η μεθοδολογία της ακολουθεί πάντα και περισσότερο τις διεθνείς συστάσεις για τη διεξαγωγή της Απογραφή.

Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών του 2023 στοχεύει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για τον γύρο Απογραφών του 2020 και επίσης με τους τελευταίους κανονισμούς της ΕΕ για την εφαρμογή της Απογραφής Πληθυσμού και Διαμερισμάτων.
Όπως όμως είναι ήδη γνωστό υπάρχουν επαναλαμβανόμενες καταγγελίες από μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για σωρεία παραβιάσεων στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικίας παρέχει δεδομένα για τον επίσημο αριθμό πληθυσμού σε μια χώρα, στη μικρότερη γεωγραφική ενότητα, μαζί με πληροφορίες για έναν επιλεγμένο αριθμό δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού.
Ομοίως, η Απογραφή Κατοικιών παρέχει την επίσημη καταμέτρηση όλων των κατοικιών στη χώρα στη μικρότερη γεωγραφική ενότητα, μαζί με πληροφορίες για έναν επιλεγμένο αριθμό κατοικιών
.