Στο... έλεος λύκων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα κοπάδια των κτηνοτρόφων σε χωριά της Θεσπρωτίας και κυρίως της επαρχίας Παραμυθιάς.

Τα πρόβατα και και οι κατσίκες αποτελούν εύκολο στόχο για τους πεινασμένους λύκους, που επιτίθενται σχεδόν καθημερινά, όπως πληροφορηθήκαμε, από την Καλλιθέα (Τσουρίλα) έως το Πολύδροσο Παραμυθιάς, αλλά και σε άλλα χωριά της Θεσπρωτίας, όπως και στα διπλανά χωριά του νομού Ιωαννίνων.

Δραστήρια κτηνοτρόφος από το Πολύδροσο, μας ενημέρωσε ότι υπέστη ζημιά, ευτυχώς μικρή, αν και είναι πλήρως οργανωμένη και λαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση φορητής συσκευής Gps στα ζώα, μια από τις λίγες αν όχι η μοναδική περίπτωση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πολλές φορές γίνονται στόχος των λύκων και τα μεγαλόσωμα σώμα, όπως οι αγελάδες και τα μοσχάρια.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, η εμφάνιση λύκων, οι οποίοι επιτίθενται σε αιγοπρόβατα και βοοειδή, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, που αναγκάζονται να παραμένουν συνεχώς κοντά στα κοπάδια τους για να τα προστατέψουν.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΑ ζητάει αποδείξεις, τα κουφάρια των ζώων, για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίες συχνά δεν είναι εύκολο να βρεθούν, για ευνόητους λόγους, ενώ κι όταν αυτές υπάρχουν, το ύψος της αποζημίωσης δεν επαρκεί για την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

Επιπλέον ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προβλέπει πως αποζημιώνονται απώλειες από τέσσερα ενήλικα αιγοπρόβατα ή 17 αμνοερίφια (1/2 ασφαλιστική μονάδα) και πάνω. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γκόκας στην ερώτησή του, τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατη η ανεύρεση και επίδειξη των απολεσθέντων ζώων, αφού οι αγέλες των λύκων τα παίρνουν και τα κατασπαράσσουν μακριά από τις στάνες. Εξάλλου, το ποσό της αποζημίωσης δεν είναι ικανό για να αναπληρώσουν το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο.
Είναι ανάγκη οι αρμόδιοι να δουν σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα και να λάβουν ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να προστατευτούν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τις επιθέσεις στα ζώα τους.

Ένα από τα πρώτα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν σχετίζεται με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, η οποία επιβάλλεται να αυξηθεί, ώστε να μπορεί ο κτηνοτρόφος που δέχθηκε πλήγμα να αντικαταστήσει τα απολεσθέντα ζώα του, η οποία πρέπει να καταβάλλεται άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. όπως επισημαίνει ο Αρτινός βουλευτής.

Να σημειωθεί ότι ο λύκος ανήκει στα αυστηρά προστατευόμενα είδη από τη σύμβασης της Βέρνης, που έχει υπογραφεί το 1979 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε εθνικό επίπεδο έχουν θεσπισθεί: α) η κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980), β) η εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991), γ) η απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (1980), δ) η απαγόρευση της κατοχής λύκων από ιδιώτες (1969). Επιπλέον, ο λύκος περιλαμβάνεται επίσης και στο «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας.