Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στην τελευταία, έκτακτη γενική συνέλευση των μελών στις 23 Νοεμβρίου, να μην απέχει από τα καθήκοντα μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα μέλη εκτίμησαν «κατ’ αρχάς, ως θετικά τα συμφωνηθέντα στις συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ωστόσο, ο σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόβλεψη στον διαγωνισμό για τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων, για το ψηφιακό συμβόλαιο «το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κείμενη νομοθεσία, όσο και με τα ρητώς συμφωνηθέντα και διατυπωθέντα στο άνω κοινό δελτίο Τύπου με τα συναρμόδια υπουργεία».

Επίσης, εκφράζει τον προβληματισμό για την απουσία εκπαιδευτικής παρουσίασης της πιλοτικής εφαρμογής που θα «τρέξει» από 1/1/24, καθώς και για την πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται στις συμβολαιογραφικές πράξεις.

Τέλος, οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν «ότι η υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων και η έλλειψη σαφών και ενιαίων οδηγιών προς τους προϊστάμενους αυτών, σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας των εγγραπτέων πράξεων (απουσία κανονισμού λειτουργίας), δημιούργησε και θα συνεχίσει να δημιουργεί τεράστιες εκκρεμότητες καταχώρισης των συμβολαίων, ανασφάλεια δικαίου και αδικαιολόγητη βραδύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών».

Θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε νέα συνέλευση, την 1η προσεχούς Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr