Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού γίνονται έντονες σε πολλούς μεταποιητικούς τομείς. Κατασκευαστικές εταιρείες, παραγωγοί ψωμιού, επιπλοποιοί, από τους τομείς των μεταφορών και των υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι το μεταναστευτικό κύμα βαθαίνει την κρίση στην αγορά εργασίας.Η έλλειψη εργαζομένων συνοδεύεται από αύξηση του κόστους που κυμαίνεται από 25 έως 40% και των τιμών έως και 20% σύμφωνα με τους επιχειρηματίες.
Η υψηλή μετανάστευση παραμένει ένας από τους λόγους για τη μείωση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 74 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες έλαβαν άδεια διαμονής σε μία από τις χώρες της Ε.Ε. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε κατά 34%.
Συνολικά, από το 2008, έχουν χορηγηθεί 832.000 άδειες διαμονής σε Αλβανούς πολίτες από χώρες της Ε.Ε.
Συναγερμό για μη εύρεση υπαλλήλων κρούουν και παραγωγοί ψωμιού, ζαχαροπλαστείων και ζαχαροπλαστείων.
Μετά τη λήψη ορισμένων μέτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, που ξεκίνησαν με τις περιστασιακές αυξήσεις μισθών, οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι ελλείψει εθνικού θεσμικού προγράμματος έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με εταιρείες πρόσληψης ξένων υπαλλήλων.
Ο Hysen Caka, διαχειριστής στην «Caka Group», καθώς και πρώην διευθυντής του κρατικού εργοστασίου παραγωγής ψωμιού, υποστηρίζει ότι μετά την πανδημία COVID-19 έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 30 υπάλληλοι ειδικοτήτων παραγωγής ζύμης, συμπεριλαμβανομένου του προϊόντος από ψωμί, πίτες, κρουασάν και γλυκά.
Με λύπη λέει ότι, λόγω του κόστους των εταιρειών, ειδικευμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τον κλάδο εδώ και δύο δεκαετίες. Ο λόγος της αποχώρησης παραμένει η μετανάστευση κυρίως στη Γερμανία και την Κροατία, καθώς επωφελούνται από πολλαπλάσιους μισθούς σε σχέση με την Αλβανία.
«Συνολικά ο κλάδος παραγωγής ζύμης πλήττεται από το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων έχουν αυξηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για παράδειγμα, ο μισθός ενός ειδικού παραγωγής ζύμης, του επαγγέλματος του αρτοποιού, ανέρχεται σε 100.000 Lek (περίπου 950 ευρώ) το μήνα.
Παρά τις περιστασιακές αυξήσεις στους μισθούς, οι παραγωγοί ψωμιού και ζαχαροπλαστικής αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες στην εύρεση ειδικευμένων ειδικών επεξεργασίας ζύμης, για πωλητές και υγειονομικούς», υποστηρίζει.
Σε αυτή την κατάσταση, εκτός από τις συνεχείς προσπάθειές τους να βρουν ανθρώπινο δυναμικό εντός της χώρας, οι κατασκευαστές στρέφουν το βλέμμα τους σε εργάτες από χώρες της Ασίας.
Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη ξένων υπαλλήλων αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας εισοδήματος λόγω της αποχώρησης ξένων υπαλλήλων από την Αλβανία, τα αρτοποιεία έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες πρόσληψης για απασχόληση από την Ινδία και το Νεπάλ.
Ο Ali Dedolli, από το «Alna Bakery», δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο με ξένη εταιρεία προσλήψεων να προσλάβει ξένους υπαλλήλους, από την Ινδία και το Νεπάλ, για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων.
«Παρά τις αβεβαιότητες που έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής σε άλλες επιχειρήσεις με την απασχόληση αλλοδαπών, είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε τον κίνδυνο να προσλάβουμε αλλοδαπούς. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες λόγω της έλλειψης εργαζομένων, ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ξένοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τον χώρο εργασίας, καθώς η Αλβανία χρησιμοποιείται περισσότερο ως εφαλτήριο για να πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες».
Ο κ. Dedolli λέει ότι το κόστος πρόσληψης αλλοδαπού υπαλλήλου είναι πολύ υψηλό και η αποχώρησή τους θα δημιουργούσε οικονομικές δυσκολίες στους φούρνους.
Στην εταιρεία πρόσληψης καταβάλλεται εφάπαξ αμοιβή 800 ευρώ ανά άτομο, μετά την υπογραφή των δικαιολογητικών για την πρόσληψη του νέου υπαλλήλου, ενώ ο μηνιαίος μισθός των αλλοδαπών υπαλλήλων αναμένεται να είναι 500 ευρώ το μήνα, επιπλέον του πρόσθετου κόστους, της ενοικίασης σπιτιών για διαμονή, καθώς και ημερήσιο επίδομα σίτισης.
Ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανών Ψωμιού και Ζαχαροπλαστικής , Gëzim Peshkopia, επιβεβαιώνει την έναρξη συνομιλιών με ξένες εταιρείες πρόσληψης, όπως αυτές από το Ντουμπάι, για προσαγωγή εργαζομένων από την Ινδία σε παραγωγούς ψωμιού.
Για το σκοπό αυτό, διοργανώθηκε μια προκαταρκτική ενημερωτική συνάντηση με τη διεθνή εταιρεία ABC HR με έδρα το Ντουμπάι και γραφεία λειτουργίας στην Ινδία, η οποία έχει ως αντικείμενο τη ροή εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες, με μακρά εμπειρία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκάνια.
Η εταιρεία ABC διαθέτει βάση δεδομένων με πάνω από 60.000 ποιοτικούς εργάτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εργαστούν στην Ευρώπη με μακροχρόνιες συμβάσεις.
Ο κ. Peshkopia είπε ότι «κατόπιν αιτήματός μας οργανώθηκε συνάντηση με τους διευθυντές της εταιρείας και τους εκπροσώπους της στην Αλβανία ειδικά για να ασχοληθούν με τις οργανωτικές, τεχνικές και οικονομικές διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη εργαζομένων.
Είπε ότι τα αρτοποιεία εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσληψης εργαζομένων από την Ινδία, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απασχόλησης από την περιοχή και άλλες χώρες.
«Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην παραγωγή ζύμης και γλυκών απαιτεί άμεσες λύσεις.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ο κλάδος, ξεκινώντας από περιστασιακές αυξήσεις μισθών, σχεδόν όλα τα αρτοποιεία της χώρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού.
Για το λόγο αυτό, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι ανοιχτές στο να εξετάσουν ευκαιρίες για πρόσληψη ξένων ειδικών με παρόμοια εμπειρία, είτε από χώρες της Ασίας είτε από αυτές της περιοχής», υποστήριξε.
Οι οικοδόμοι στρέφουν τα μάτια τους στην Τουρκία για εργάτες, ενώ μεταφέρονται από την Αίγυπτο
Η κρίση του ανθρώπινου δυναμικού πλήττει και τον κατασκευαστικό κλάδο. Ο Luigji Aleksi, επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Οικοδόμων Αλβανίας, υποστήριξε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες δυσκολεύονται πολύ να βρουν εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, από κτίστες, υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους.
Ο Erjon Harizi, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Οικοδόμων της Αλβανίας, είπε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν προσλάβει ξένους εργάτες από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, αλλά η πρόσληψή τους απέτυχε, καθώς έφυγαν για ευρωπαϊκές χώρες μέσω Αλβανίας.
Ο κ. Harizi προσθέτει ότι πολλές τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες συνδέονται με κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία για να πάρουν ειδικούς στις κατασκευές από αυτή τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Οικοδόμων, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι μισθοί τους έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση στο κόστος κατασκευής.
Αύξηση σημειώθηκε και στο κόστος κατασκευής πέρυσι λόγω της άμεσης αύξησης της τιμής των πρώτων υλών μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακόμη και ο κλάδος των μεταφορών εισαγωγικών αγαθών περιμένει υπαλλήλους από την Αίγυπτο.
Ο Rudolf Xhilari της εταιρείας μεταφοράς φορτηγών "Balkan Trans Albania" δήλωσε ότι λόγω της μετανάστευσης λείπει το 50% του εργατικού δυναμικού, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με ξένες εταιρείες πρόσληψης από το Ντουμπάι για την αναθεώρηση των ευκαιριών απασχόλησης από χώρες του ξένου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατώτατος μισθός των οδηγών φορτηγών στην Αλβανία κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ, ενώ ο μέγιστος ξεκινά από 1.000-1.500 έως 2.000 ευρώ. Ο κλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ντόπιους οδηγούς φορτηγών, καθώς οι περισσότεροι έχουν φύγει για τη Γερμανία.
Οι μισθοί των οδηγών φορτηγών στην Ευρώπη ξεκινούν από 2.000 ευρώ.
Αν και πολλές εταιρείες κατασκευής και παροχής υπηρεσιών έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσληψης αλλοδαπών, ειδικά από εταιρείες πρόσληψης του Ντουμπάι, ορισμένες από αυτές ισχυρίζονται ότι έχουν αρχίσει να καλύψουν τις θέσεις που λείπουν στο ανθρώπινο δυναμικό με τους ειδικούς που αποχώρησαν που επιστρέφουν.
Ο Dritan Cacaj, επικεφαλής του ξυλουργείου «Trin Mobileri», δήλωσε νωρίτερα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο κλάδος υποφέρει από έλλειψη εργατικού δυναμικού. Για το λόγο αυτό έχει προσεγγιστεί γραφείο ευρέσεως εργασίας για την πρόσληψη 10 υπαλλήλων από την Αίγυπτο, με αντίστοιχη εμπειρία στη χώρα τους για την επεξεργασία ξύλου.
Ο κ. Cacaj ισχυρίζεται ότι δεν προσέλαβε τον αναμενόμενο αριθμό ξένων υπαλλήλων, καθώς κάλυψε το κενό εργατικού δυναμικού με ειδικούς στην ξυλουργική που επέστρεψαν από τη μετανάστευση.
«Έχουμε προσλάβει 11 υπαλλήλους, ντόπιους ειδικούς επεξεργασίας ξύλου που επέστρεψαν από τη μετανάστευση.
Κυρίως υπάρχουν άγαμοι μετανάστες στη Γερμανία, που είχαν τις οικογένειές τους στην Αλβανία και άλλη κατηγορία είναι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Αγγλία, που τους επέστρεψαν στη χώρα», υποστήριξε.
Προσθέτει ότι ο αριθμός των επιστρεφόντων παραμένει ακόμη μικρός σε σύγκριση με τη ζήτηση του κλάδου για απασχόληση. Η αύξηση των μισθών έως και 120.000 ΛΕΚ το μήνα για τους ξυλουργούς και έως 80.000 ΛΕΚ το μήνα για τους ημιειδικευμένους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα εγγυηθούν τη μη αποχώρηση των ντόπιων υπαλλήλων.
Ο τομέας των παμπ και των υπηρεσιών αντιμετωπίζει 15.000 κενές θέσεις εργασίας. Ο Enri Jahja από την Ένωση Μπαρ και Εστιατορίων είπε νωρίτερα στο «Monitor» ότι ακόμη και υπάλληλοι από χώρες της Ασίας φεύγουν, όπως συνέβη με τις θέσεις εργασίας από το Μπαγκλαντές και την Ινδία.
Προσθέτει ότι οι επιδόσεις των ασιατών υπαλλήλων είναι καλύτερες σε σύγκριση με τους Ινδούς, παρά το ότι έχουν υψηλότερο μισθολογικό κόστος, αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν επίσης την Αλβανία ως εφαλτήριο για να φύγουν.
«Η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις μπαρ και εστιατορίων να προσλάβουν εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και τις ασιατικές χώρες.
Από τις επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν, διαπιστώνεται ότι εργαζόμενοι από την Ινδία βλέπουν τη χώρα μας να μην μένει ως εργαζόμενοι, αλλά να πηγαίνουν σε άλλες χώρες.
Φεύγουν με την πρώτη ευκαιρία που θα βρουν. Η απόδοση της δουλειάς τους δεν είναι ίδια με τους Αλβανούς. Η πρόσληψή τους είναι χάσιμο χρόνου για την επιχείρηση».
Το κόστος για τους Ασιάτες εργαζόμενους, όπου προσλαμβάνονται κυρίως σε μπαρ και εστιατόρια από τις Φιλιππίνες, είναι 400 USD κατώτατος μισθός, συμπεριλαμβανομένου του δωματίου και της διατροφής για 10 ώρες εργασίας την ημέρα. Για τους ειδικευμένους υπαλλήλους, ο μισθός είναι υψηλότερος.
Ο κ. Jahja συνέστησε να βρεθεί λύση με πολιτικές κινήτρων προς τους τοπικούς υπαλλήλους. Πρώτον, συμβουλεύει τη συμμετοχή της κοινότητας των Ρομά στις υπηρεσίες, όχι μόνο στο να κάνει άθλιες δουλειές.
Χρειάζεται επίσης να ενισχυθεί ο νόμος για το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, να μην δίνεται χωρίς αξία, αλλά να προσανατολίζεται προς την αγορά εργασίας.
«Δεύτερον, στο μακροπρόθεσμο σχέδιο μέτρων είναι απαραίτητη η ίδρυση επαγγελματικών σχολών στις πόλεις ανάλογα με τη ζήτηση των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, στο Μπεράτι σχολείο για ξεναγούς, στην Αυλώνα για σεφ, επικεφαλής αίθουσας, ρεσεψιόν, διευθυντή ξενοδοχείου, σομελιέ κ.λπ. Τρίτον, βοήθεια σε επίπεδο εποχικών επιχειρήσεων στη διατήρηση του προσωπικού και στην επέκταση της σεζόν».
Η ρομποτική κατεβαίνει στα αρτοποιεία για να αντικαταστήσει τους υπαλλήλους που αποχωρούν
Λόγω της αποχώρησης ξένων εργαζομένων, άλλοι χειριστές θεωρούν «σωτηρία» μόνο την πραγματοποίηση επενδύσεων για τη ρομποτοποίηση της παραγωγής. Δεν θεωρεί λύση την απασχόληση με εργαζομένους από χώρες της Ασίας, αφού σε πολλούς τομείς η πρωτοβουλία ήταν ανεπιτυχής, λόγω της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον του κλάδου παραμένει η ρομποτοποίηση της παραγωγής, με στόχο την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού και τη μείωση του κόστους. Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει στην αγορά τριών ρομποτικών μηχανημάτων για την παραγωγή ψωμιού, πίτας και κρουασάν.
Οι μηχανές τίθενται σε λειτουργία από ανθρώπους, αλλά η υψηλή παραγωγική τους απόδοση καταφέρνει να αντικαταστήσει ένα σημαντικό αριθμό του εργατικού δυναμικού που λείπει.
Ο Hysni Caka λέει ότι η απόδοση του ρομπότ παραγωγής ψωμιού φτάνει τα 300 καρβέλια την ώρα και αντικαθιστά 15 έως 20 ειδικευμένους εργάτες.
Ενώ το ρομπότ που φτιάχνει πίτες αντικαθιστά την απουσία 100 εργατών.
Η απόδοση παραγωγής της μηχανής φτάνει τα 300 με 500 κιλά ζύμης πίτας την ώρα.
Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει στην αγορά μηχανημάτων για την παραγωγή κρουασάν. Η απόδοση παραγωγής της μηχανής είναι πολύ υψηλή, καταφέρνοντας να παράγει 300 κιλά την ώρα κρουασάν και 126 χιλιάδες τεμάχια την ώρα μίνι κρουασάν.
Η πρόσληψή της αναμένεται να μειώσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Η υψηλή απόδοση που προσφέρουν τα ρομποτικά μηχανήματα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τους παραγωγούς ψωμιού.
Σύμφωνα με τον κ. Caka , μικρές εταιρείες παραγωγής ψωμιού θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα μεγάλων χειριστών, οι οποίοι καταφέρνουν να καλύψουν οικονομικά το υψηλό κόστος αγοράς ρομποτικών μηχανημάτων.
«Το κόστος αγοράς μηχανών είναι υψηλό και δεν μπορεί να το αντέξουν οι μικροί χειριστές. Για τα μικρά εργοστάσια θα είναι πιο κερδοφόρο να παράγουν, καθώς αποτελούν μέρος μεγάλων κατασκευαστών.
Δεδομένου ότι η απόδοση παραγωγής είναι υψηλή, η θέση σε λειτουργία των μηχανημάτων καταφέρνει να καλύψει τη ζήτηση πολλών παραγωγών», υπογραμμίζει
Προσθέτει ότι τα ρομποτικά μηχανήματα δεν επηρεάζουν την παραβίαση της παράδοσης για την παραγωγή βιοτεχνικού ψωμιού, αφού η λειτουργία τους είναι να κόβουν προϊόντα ζύμης και να τα ψήνουν με χαμηλότερο κόστος.
Ενώ η επεξεργασία της ζύμης θα συνεχίσει να πραγματοποιείται μέσω βοηθητικών μηχανημάτων, όπως αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών Άρτου, Ζαχαροπλαστικής και Ζυμοποιίας, στη χώρα λειτουργούν 8-10 χιλιάδες αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, καθένα από τα οποία υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, λόγω έλλειψης εργαζομένων, πολλά αρτοποιεία της χώρας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τους μισθούς έως και 80%, προκειμένου να διατηρήσουν τους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τον σύλλογο, για τη θέση του αρτοποιού, το σημαντικότερο επάγγελμα στην παραγωγή ζύμης, οι μισθοί κυμαίνονται από 60.000 Lek έως 100.000 Lek (550 ως 950 ευρώ) το μήνα.
Υψηλή αύξηση μισθού έγινε και για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, από 70 σε 80%.
Άλλοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα πρέπει να προσανατολιστεί στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπου σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, η απασχόληση των μαθητών επαγγελματικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προσανατολιστεί στον κλάδο.
Ο Ali Dedolli, από το «Alna Bakery», είπε ότι σε συνεργασία με κρατικούς φορείς γίνεται δουλειά για την πρόκριση των μαθητών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αρτοποιεία, με στόχο την απασχόλησή τους.
Ο κ. Dedolli εκτιμά ότι η αύξηση του αριθμού των μαθητών που θα φοιτήσουν σε επαγγελματικές σχολές θα επηρεάσει την επιλογή του προβλήματος του εργατικού δυναμικού.
Ακόμη και ο Ibrahim Yzeiri, από την εταιρεία «Someg», είπε ότι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα επηρεάσει τη λύση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργείται από τη μετανάστευση και σε αυτή την κατάσταση, το κράτος θα πρέπει να παρέμβει με περισσότερες κοινωνικές πολιτικές όπως η χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους ή οι επιδοτήσεις για την αγορά διαμερισμάτων για νέες οικογένειες, για να περιοριστεί το φαινόμενο φεύγοντας.
Οι τσαγκάρηδες απολύουν εργάτες καθώς πέφτουν οι παραγγελίες
Εκτός από τις δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων, οι κατασκευαστές υποδημάτων στον τομέα της μόδας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες από τον Ιανουάριο. Η πτώση των παραγγελιών στον κλάδο της υποδηματοποιίας συνοδεύεται από περικοπές θέσεων εργασίας για εργαζόμενους σε εργοστάσια μόδας.
Ο Florian Zekja από την «ProEksport Albania» υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή οι παραγγελίες για εργοστάσια υποδηματοποιίας έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Σύμφωνα με τον κ. Zekja, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής να παραμένει αποθηκευμένη, απούλητη.
«Ορισμένα εργοστάσια κατασκευής υποδημάτων δυσκολεύονται ήδη να διατηρήσουν υπαλλήλους. Ο μεταποιητικός κλάδος αυτή την περίοδο παράγει ρούχα και παπούτσια για τη χειμερινή περίοδο.
Ωστόσο, οι παραγγελίες στα εργοστάσια υποδημάτων έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% λόγω του απούλητου αποθέματος της περασμένης σεζόν από την ήπια χειμερινή περίοδο. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν κάποια εργοστάσια που έχουν αρχίσει να μειώνουν τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο κ. Μαυρίλα.
Λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, τα εργοστάσια της χώρας, εκτός από την πρόσληψη αλλοδαπών υπαλλήλων, αύξησαν σημαντικά και τους μισθούς των σημερινών εργαζομένων. Η πολιτική αύξησης των μισθών φαίνεται απίθανο να συνεχιστεί φέτος.
Ο Florian Zekja λέει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία λόγω της πτώσης του Ευρώ, που μειώνει το εισόδημα των εξαγωγέων όταν μετατρέπεται σε ξένο νόμισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, οι εξαγωγές του ομίλου «Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα» σε ετήσια βάση μειώθηκαν για τον μήνα Αύγουστο του 2023 κατά 18,6%.
Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την επιδείνωση της κατάστασης του κλάδου είναι η αύξηση του κόστους από την αύξηση του κατώτατου μισθού και το κόστος πρόσληψης ξένων υπαλλήλων. Ο κατώτατος μισθός για αλλοδαπούς εργάτες είναι 450 $ το μήνα.
Στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Pro Export Albania», για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 προσλήφθηκαν 450 γυναίκες από το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες για να καλύψουν την έλλειψη με ντόπιους εργαζόμενους. Ο αριθμός όσων αποχώρησαν ήταν 5%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας τους είναι χαμηλότερη από αυτή των ντόπιων υπαλλήλων. ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com
0 Σχόλια