Για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.Από τα σημαντικότερα ήταν αυτό της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για την παραχώρηση όλης της έκτασης στο Δήμο, ήρθε η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες όλος ο φάκελος θα διαβιβαστεί στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής με τον Δήμαρχο ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση και στη συνέχεια οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στο μέλλον της πόλης» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας που καταγράφονται και οφείλονται αφενός στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης ορισμένων έργων και αφετέρου στις καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους.
Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου τα περισσότερα προβλήματα ειδικά με κοπές χόρτων θα έχουν αντιμετωπιστεί.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη να τηρούνται πιστά οι συμβάσεις και τα χρονοδιαγράμματα στην εκτέλεση των έργων και να αποφεύγονται οι συνεχείς παρατάσεις.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα σχολεία ενημερώνοντας για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν καταγραφεί.
Έκανε ειδική μνεία στους βανδαλισμούς τόσο σε σχολικούς χώρους όσο και σε παιδικές χαρές τονίζοντας ότι έχουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο.
Σημείωσε ότι για την φύλαξη των σχολείων θα πρέπει να αναζητηθεί λύση και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ειδικό θέμα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι οι υπηρεσίες επεξεργάζονται νέα Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα ενώ ολοκληρώνεται η πρόταση για νέο Οργανισμό του Δήμου που θα διασφαλίζει την επιβίωση και τον εκσυγχρονισμό του.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς έργων που είναι ήδη στον αέρα, έργα που ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει στα 22 εκατομμύρια.
Σχετικά με τις δυσλειτουργίες που υπήρξαν στο ταμείο της ΔΕΥΑΙ, σημείωσε ότι η Διοίκηση κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει ανοιχτό, παρά τις υπηρεσιακές εισηγήσεις για κλείσιμό του. Λόγος των εισηγήσεων αυτών είναι η έλλειψη προσωπικού. Η ΔΕΥΑΙ ήδη έχει προγραμματίσει προσλήψεις διάρκειας οκτώ μηνών για διάφορες ειδικότητες, κάτι που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κενών.
Άλλα θέματα
Σε μία σειρά θεμάτων για την πορεία των έργων και την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος. Όπως είπε το τεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την δρομολόγηση των παρεμβάσεων για τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου.
«Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η υπηρεσία έχει έναν τεράστιο φόρτο εργασίας και κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες» τόνισε ο κ. Αρλέτος.
Απαντήσεις για την πορεία πιστοποίησης των παιδικών χαρών δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο Αριστείδη Παππά ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης όσων αποκαθίστανται.
Για το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης με την Κύπρο ενημέρωσε αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, σημειώνοντας ότι ήδη έχει γίνει σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες στην μεγαλόνησο. «Η προσπάθειά μας ήταν μεγάλη όπως και η προσπάθεια για αεροπορικές συνδέσεις με άλλους προορισμούς» σημείωσε τονίζοντας ότι στην φάση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί η γραμμή Ιωαννίνων- Ισραήλ.
Σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας σημείωσε ότι ενημερώθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην προ πανδημίας κατάσταση. Η διάθεση χώρων γίνεται με βάση την ισχύουσα Κανονιστική. Αίτημα του σωματείου είναι να δοθεί και φέτος επιπλέον χώρος όπως συνέβαινε το διάστημα της πανδημίας. Προς το παρόν αυτό δεν μπορεί να γίνει και όλοι θα πρέπει να περιορίζονται σε όσα προβλέπονται στις άδειες τους, τόνισε ο κ. Πήχας.
Σχετικά με το υδατοδρόμιο η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη σημείωσε ότι η αδειοδότηση βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Μόλις εγκριθεί θα κατατεθεί ο φάκελος του έργου στο Υπουργείο Μεταφορών.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή αφήνει πολύ σημαντικό έργο στην πόλη ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις ότι μεγάλα θέματα όπως ο Οργανισμός και η Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα έρχονται σε προεκλογική περίοδο, τόνισε ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της η Δημοτική Αρχή είναι επαρκής και στο διάστημα αυτό δεν θα αδρανήσει αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες.