Αμπέρι ή Ambergris το περιζήτητο αρωματικό υλικό .

 Όσοι εραστές των αρωμάτων και των αιθέριων ελαίων αρέσκονται να ψάχνουν λίγο περισσότερο τα συστατικά και την πυραμίδα θα βλέπουν συχνά το συστατικό Amber . 

Τι είναι λοιπόν το " Αμπέρι "; 

Είναι μια στερεά, αδιαφανής, εύφλεκτη κηρώδης μάζα, που θυμίζει κομμάτι σκληρού, παλιού τυριού με έντονη μυρωδιά. Με την πάροδο του χρόνου λέγεται ότι μυρίζει πιο…γλυκά, σαν ένα περίεργο μείγμα από καπνό και ίσως βρεγμένη γη. Όταν το αναλάβει η επιστήμη της χημείας, παίρνει την καθαρή μορφή του και αποκτά μια πιο ευχάριστη μυρωδιά, η οποία στην αρωματοποιία χαρακτηρίζεται ως ζωώδης (animalic). Οι απόψεις βέβαια διίστανται: Κάποιοι τη θεωρούν αηδιαστική, ενώ άλλοι την κατατάσσουν στις … αισθησιακές. Προστίθεται τόσο σε αντρικά όσο και σε γυναικεία αρώματα ως ενισχυτικό και σταθεροποιητικό στοιχείο, αφού αργεί πολύ να εξατμιστεί. Μία σταγόνα του έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταλυτικά ένα άρωμα κάνοντάς το να παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα, όπως εξηγούν οι αρωματοποιοί. 

Οι “νότες κεχριμπαριού” ή Αμπέρι ή Ambergris αποτελεί το πιο ακριβό και περιζήτητο αρωματικό υλικό εδώ και χιλιετίες. Αλήθεια ....τι ακριβώς είναι όμως; Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο και επομένως πολύτιμο σχεδόν όσο και το χρυσάφι; Γιατί η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000 δολάρια το κιλό;

 Ούτε λίγο ούτε πολύ , πρόκειται για αποξηραμένα περιττώματα φαλαινών. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν οι φάλαινες φυσητήρες, καταναλώνουν γιγάντια καλαμάρια, σουπιές και οστρακοειδή, έχουν δυσκολία στο να χωνέψουν τα σκληρά μέρη τους. Γι΄ αυτό το πεπτικό τους σύστημα εκκρίνει μια λιπαρή ουσία (αντίστοιχη της χολής), που περιβάλλει το δύσπεπτο τμήμα των θαλασσινών φτιάχνοντας μια μάζα. Η μάζα αυτή αποβάλλεται από το έντερο της φάλαινας και η ποσότητά της μπορεί να φτάσει μέχρι και εκατοντάδες κιλά τον χρόνο. Οι χολόλιθοι αυτοί ξεβράζονται (λόγω παλίρροιας) σε κάποια παραλία. Όποιοι… τυχεροί τους ανακαλύψουν κατά σύμπτωση – όπως π.χ. στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σκωτία και την Αγγλία – και καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, τους μοσχοπουλούν στην αγορά. Μοιάζει με κομμάτι σκληρού, παλιού τυριού με έντονη μυρωδιά. Ωριμάζοντας , λέγεται ότι μυρίζει πιο…γλυκά, σαν ένα περίεργο μείγμα από καπνό, βρεγμένη γη, σάπιο ξύλο και γυαλιστικό επίπλων. Όταν το αναλάβει η επιστήμη της χημείας, παίρνει την καθαρή μορφή του και αποκτά μια πιο ευχάριστη μυρωδιά, η οποία στην αρωματοποιία χαρακτηρίζεται ως ζωώδης (animalic).

 Το εμπόριο του γκρίζου κεχριμπαριού λοιπόν ανθίζει εδώ και αιώνες. Εντυπωσιακό είναι το όνομα που έδωσαν οι Κινέζοι σ 'αυτό . Το ονόμαζαν “άρωμα από το σάλιο του δράκου”

Εντυπωσιακό ! 'ΡΙΣ Αρώματα

e-shop ris-aromata.gr

f.: ris.aromata
I.: ris.aromata


τηλ. : +30 2665 301516, 690 7200 272
e-mail: sales.ris.aromata@gmail.com

& στο φυσικό κατάστημα:
Αρωματοπωλείο Ρις Αρώματα

Ευαγγελιστρίας 8 Ηγουμενίτσα