Από τα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το market pass σε 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να τους πιστωθεί το ποσό ή στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Παράλληλα, παρατείνεται η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που μειώνεται όμως στα 15 λεπτά το λίτρο για το επόμενο τρίμηνο.

Κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία για την κρατική επιδότηση κατά 10% των αγορών από καταστήματα τροφίμων. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου και στα τέλη του ίδιου μήνα ξεκινούν οι πληρωμές. Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα, ενώ όσοι επιλέξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν το 80% του ποσού που δικαιούνται και η πίστωση θα γίνει δύο φορές. Μία τον Μάρτιο και μία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η επιδότηση κυμαίνεται από 22 έως και 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα άτομα του νοικοκυριού.

Εάν επιλεχθεί η ψηφιακή κάρτα το ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους και λαϊκές αγορές. Εάν επιλεχθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, από την άλλη πλευρά, το ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε αγορά.

«Βοηθάμε πιο γενναία τα αδύναμα νοικοκυριά παρά με την οριζόντια μείωση φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα με το μέτρο που συζητάμε οι πόροι πάνε κατευθείαν στον πολίτη και δεν χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα 6», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται η κρατική επιδότηση μέχρι το τέλος Μαρτίου

Παρατείνεται μέχρι και το τέλος Μαρτίου η κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, από 25 λεπτά που είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η καταβολή 190 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το συγκεκριμένο μέτρο.