Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και κυρίως ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Αυτό επιδίωξε ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από τα Εργαστήρια που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα.

Στο 3ο Εργαστήριο ο Δήμος, η μελετητική ομάδα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντας και Ενέργειας, οι εκπρόσωποι Φορέων και οι πολίτες συζήτησαν το προτεινόμενο οριστικό δίκτυο υποδομών ποδηλάτου στην πόλη των Ιωαννίνων, τις προτεραιότητες υλοποίησής του, καθώς και τις πολιτικές ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των κατοίκων σε σχέση με το ποδήλατο.

Στο δίκτυο ποδηλάτου προβλέπεται να ενσωματωθούν οι ακόλουθες διαδρομές: παραλίμνια διαδρομή (σύνδεση Πλ. Μαβίλη με Διονυσίου Φιλοσόφου έως Κ. Παπούλια) και σύνδεσή της με το κέντρο, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γ. Παπανδρέου, Αβέρωφ, Βηλαρά- Βαλαωρίτου με έμφαση στην εξυπηρέτηση των βασικών αξόνων που εισέρχονται στο κέντρο καθώς και διαδρομές στις γειτονιές Εξοχή- Νέα Ζωή, Αμπελόκηποι, Γηροκομείο, Κιάφα, Ανατολή και άλλες.

Στο δίκτυο που παρουσιάστηκε αναλύθηκαν οι προτεινόμενες διατομές για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, λωρίδων ποδηλάτου και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Βασικές αρχές του δικτύου για το ποδήλατο είναι η σύνδεση σημαντικών δραστηριοτήτων της πόλης, η ενεργοποίηση προκαθορισμένων πεζόδρομων από το πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει, η ενίσχυση του δικτύου πεζοδρομίων, η μείωση του ορίου ταχύτητας κ.α.

Τα προτεινόμενα σημεία στάθμευσης για το ποδήλατο περιλαμβάνουν θέσεις σε διάφορα σημεία του Κέντρου (περιφέρεια, πλατείες, παραλίμνιο, αθλητικοί χώροι) καθώς και σε κρίσιμα σημεία εκτός (ΚΤΕΛ, Ναυταθλητικός Όμιλος, κοινόχρηστοι χώροι σε εγγύτητα με σχολεία σε κάθε γειτονιά, κ.α.).