Στην πιο σοβαρή δοκιμασία, όπως όλα δείχνουν, από το ξέσπασμα της κρίσης έως τώρα, τίθεται η Ευρώπη. Ο βαρύς χειμώνας ακρίβειας είναι εδώ, η θερμοκρασία πέφτει ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η τιμή του φυσικού αερίου που τις προηγούμενες ημέρες, στον ολλανδικό κόμβο, εκτοξεύτηκαν μέχρι και 50% πάνω από τις αρχές Νοεμβρίου και εν τέλει κοντά στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα τη Δευτέρα.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με πρώτη και κύρια την αλματώδη αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τη συμπαρασύρει σε ένα ξέφρενο «ράλι» ανόδου που δε φαίνεται να έχει τέλος. Έτσι, οι τιμές ρεύματος επανέρχονται σε επίπεδα καλοκαιριού προλειαίνοντας το έδαφος για το «ηλεκτροσοκ» που περιμένει τους καταναλωτές στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στις 6 Δεκεμβρίου ξεπέρασε τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη 19% σε σχέση με χθες, Δευτέρα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως Ισπανία και Πορτογαλία διατηρούν τα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 153,44/μεγαβατώρα, τιμή μειωμένη κατά 26,7% σε σύγκριση με τη χθεσινή μέρα.

ΠΗΓΗ: https://www.documentonews.gr