Η Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) είναι ένα μικρό δίπτερο το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Είναι είδος πολυφάγο και μπορεί να προσβάλει πολλές καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, ακρόδρυα, αμπέλι, κηπευτικά κ.α..

Στα εσπεριδοειδή, ειδικότερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της καλλιέργειας αφού, αν μείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Η ζημιά στους καρπούς προκαλείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο προκαλείται ζημιά στην επιδερμίδα των καρπών όπου γίνεται η ωοθεσία από τα θηλυκά άτομα με δημιουργία νύγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της εμφάνισης του καρπού ενώ μπορεί να προκληθούν και δευτερεύουσες βλάβες όπως ελαιοκυττάρωση, ανομοιόμορφη αλλαγή χρώματος κλπ. Στο δεύτερο στάδιο η ζημιά γίνεται από τις προνύμφες του εντόμου που εκκολάπτονται από τα αυγά και οι οποίες αναπτύσσονται και τρέφονται στη σάρκα των καρπών καταστρέφοντάς την.

Λόγω του ήπιου/ζεστού φθινοπώρου που διανύουμε (θερμοκρασίες υψηλότερες από 16 οC), η Μύγα της Μεσογείου παραμένει αρκετά ενεργή σε πολλές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καταπολέμησή της.

Η Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ διαθέτει στην αγορά δύο εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση της Μύγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή μέσω της εφαρμογής ψεκασμών καλύψεως: Το KAISO SORBIE 5 EG (lambda-cyhalothrin) και το PROFIL EXTRA 5 SL (acetamiprid).

To KAISO SORBIE 5 EG είναι ευρέως φάσματος πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο και δρα δια επαφής και δια στομάχου με προληπτική και κατασταλτική δράση, για την αντιμετώπιση μυζητικών καθώς και μασητικών εντόμων σε διάφορες καλλιέργειες. Δρα στο νευρικό σύστημα των εντόμων, παρεμποδίζοντας το κλείσιμο των διαύλων Na+ στους νευράξονες των νευρικών κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή νευρομυϊκή μεταφορά μηνυμάτων, πράγμα που οδηγεί σε υπερδιέγερση, παράλυση και θάνατο των εντόμων.

Το PROFIL Extra 5 SL είναι εντομοκτόνο της ομάδας των νεονικοτινοειδών. Είναι διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου με ευρύ φάσμα δράσης εναντίον κυρίως μυζητικών εντόμων όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις και εναντίον ορισμένων λεπιδοπτέρων, κολεοπτέρων, διπτέρων και θριπών. Δρα δεσμεύοντας τους μετασυναπτικούς (νικοτινικούς) υποδοχείς της ακετυλοχολίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εντόμου.



του Ανδρέα Γιαννόπουλου
Υπεύθυνος Ανάπτυξης Καλλιεργειών,
Τεχνικής Υποστήριξης & Mkt Ελιάς και Εσπεριδοειδών



ΠΗΓΗ:Αgronews.gr