Την απόφασή της να προσφύγει τόσο διοικητικά, όσο και δικαστικά, ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι 28 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια, θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια “ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη της περιοχής”.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής και συνολικά το 5,5% της Μεσογειακής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι -με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τους παγκοσμίως- αποτελώντας τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα εξαγώγιμο.

Τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά, με μερίδιο 32% επί των συνολικών εξαγωγών της και 84% επί των συνολικών εξαγωγών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

«Τα μεγέθη αυτά καθιστούν τις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας σημαντικό κλάδο όχι μόνο της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια.

«Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας» τονίζει η Περιφέρεια Ηπείρου και σημειώνει πως «Επιπλέον, η αρνητική δημοσιότητα που κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών, είναι προφανές ότι θα αποβεί ζημιογόνα για το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών της Π.Ε. Θεσπρωτίας αλλά δυνάμει και όλης της χώρας».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και άλλων φορέων της Θεσπρωτίας, στην έγκριση εγκατάστασης πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης σε ανακοίνωση του, κάνει λόγο για «ακατανόητη απόφαση» και ζητά την ανάκλησή της, ενώ σημειώνει: «Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων».

«Έκπληξη, αγανάκτηση και οργή» προκάλεσε στους ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας, η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνει ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών του Νομού, ο οποίος ζητά την άμεση ανάκληση της έγκρισης και σημειώνει: «η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια ρύπανση θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά την πρόσφατη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην ίδια περιοχή».

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr