Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα των απαγορευμένων ουσιών τoυ WADA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντριντόπινγκ, από την 1η Ιανουαρίου του 2023. οι αθλητές που θα βρίσκονται θετικοί στη χρήση κάνναβης θα αποκλείονται για έναν μήνα -αντί για τέσσερα έτη όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
.
Μετά και τον αποκλεισμό της Αμερικανίδας σπρίντερ Sha’Carri Richardson , η οποία έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο γιατί είχε κάνει χρήση κάνναβης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ μείωσε την ποινή αποκλεισμού για χρήση του φυτού αυξάνοντας παράλληλα το κατώτατο επιτρεπτό όριο στις εξετάσεις ούρων στα 150 νανογραμμάρια αντί 15 που ήταν.
.
Έτσι, αν και η χρήση κάνναβης εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη και θα τιμωρούνται οι αθλητές οι οποίοι θα βρίσκονται θετικοί σε ελέγχους που θα γίνονται εντός αγώνων, εκτός αγώνων η ποινή μειώνεται στο ελάχιστο.
.
Με τα νέα δεδομένα «υψηλά επίπεδα τετραϋδροκαναβινόλης (THC), τα οποία μπορούν να δώσουν ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα εντός αγώνων θα αφορούν είτε έναν εξασθενημένο αθλητή ή έναν συστηματικό χρήστη», σημειώνεται από τον γενικό διευθυντή του WADA, Ολιβιέ Νιγκλί, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Το ερώτημα για το πόση THC πρέπει ανεχτούμε σε ένα αθλητικό πλαίσιο δεν είναι σαφής. Ο WADA είναι ενήμερος για τις αντικρουόμενες απόψεις και οπτικές που σχετίζονται με το θέμα αναφορικά με την συγκεκριμένη ουσία ανά τον κόσμο και κάποιες συγκεκριμένες χώρες.
.
Ο WADA επίσης λαμβάνει υπόψιν ότι τα αιτήματα για αφαίρεση της THC από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, δεν υποστηρίζονται από τις σχολαστικές αναλύσεις των ειδικών. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο σε πολλές χώρες –όπως και οι ευρύτεροι διεθνείς ρυθμιστικοί νόμοι και πολιτικές- υποστηρίζουν την παραμονή της κάνναβης στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες αυτή τη στιγμή».
.
Η τροποποίηση αυτή αναφορικά με την κάνναβη θα δημοσιευτεί την 1η Οκτωβρίου του 2022 και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Παράταση για τη χορήγηση επικίνδυνου οπιοειδούς φαρμάκου

Αντιθέτως, η απαγόρευση χρήσης εντός αγώνων του σκευάσματος tramadol, το οποίο είναι ένα ισχυρό οπιούχο παυσίπονο, θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024.

«H κατάχρηση tramadol ενέχει κινδύνους φυσικής εξάρτησης, λόγω των οπιούχων ουσιών και οι υπερβολικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό μας είναι λόγοι ανησυχίας που έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στο να είναι ένα ελεγχόμενο φάρμακο. Οι έρευνες που έχουν γίνει από τον WADA επιβεβαιώνουν την πιθανότητα αυξημένης φυσικής απόδοσης λόγω του tramadol», αναφέρει η ανακοίνωση του WADA.

O πρώην Άγγλος διεθνής τερματοφύλακας Κρις Κέρκλαντ τον περασμένο Ιούλιο αποκάλυψε ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας εξαιτίας της εξάρτησης του από το tramadol, του οποίου έκανε χρήση λόγω τραυματισμών στη μέση.

Σύμφωνα με τον WADA η καθυστέρηση στο να συμπεριληφθεί το tramadol στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες συμβαίνει με σκοπό να δοθεί χρόνος στους αθλητές και στο ιατρικό προσωπικό να ενημερωθούν καταλλήλως.