Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς διοργανώνουν βραδιά με Yiddish τραγούδια.

Με αφορμή την διοργάνωση αυτή θα υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του Γενικού Προξενείου για την χρηματοδότηση του πολιτιστικού κέντρου Λιγκιάδων.

Ήδη στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου στο μαρτυρικό χωριό των Ιωαννίνων. Με το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης οι εργασίες θα ολοκληρωθούν κι έτσι όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ «δημιουργείται ένα πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελέσει χώρο μνήμης αλλά και χώρο εκπαίδευσης καθώς η λειτουργία του θα είναι κυρίως παιδευτική».

Αναφερόμενος στην αυριανή εκδήλωση σημείωσε ότι θα είναι μία μοναδική βραδιά στην οποία θα ξεδιπλωθεί η μουσική παράδοση των Εβραίων της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου σημείωσε ότι  γίντις ή γερμανοεβραϊκή είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Ασκενάζι, δηλαδή οι Εβραίοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που είχαν καταφύγει στην κεντρική Ευρώπη το 70 μ.Χ. για να αποφύγουν τους διωγμούς από τους Ρωμαίους. Κυρίως εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Ρήνου. Οι γερμανόφωνοι Ασκενάζι άρχισαν να εμφανίζονται και στα Βαλκάνια σε μεγάλους αριθμούς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (αν και ένας μικρός αριθμός υπήρχε ήδη από τον 15ο αιώνα, π.χ. στη Θεσσαλονίκη), κυρίως στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, όπως π.χ. η Κροατία, η Βοϊβοντίνα και η Τρανσυλβανία αλλά και στις ημιαυτόνομες παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας, στη σημερινή Ρουμανία.

Ο Κουρτ Βάιλ ήταν Γερμανός συνθέτης, εβραϊκής καταγωγής, της περιόδου του Μεσοπολέμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη μουσική του για θεατρικά έργα, κυρίως αυτά του Μπέρτολντ Μπρεχτ, όπως η «Όπερα της πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το «Γιουκάλι» (Youkali) καθώς και το «Und was bekam des Soldaten Weib?» (Τι απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;).

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Mack the Knife», «Alabama Song», «Pirate Jenny», «Surabaya Johnny», «Speak Low», «Lost in the Stars», «My Ship», «September Song».

Η μουσική εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη στις οκτώμισι το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Σχετικά με τα έργα σε κεντρικά σημεία της πόλης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και να υπάρχουν παράπονα και διαμαρτυρίες από κατοίκους των περιοχών αυτών.

«Κατανοούμε τις αντιδράσεις και τα παράπονα και ζητάμε την κατανόηση των πολιτών. Είμαστε σε συχνή επαφή με τους αναδόχους ζητώντας να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. Απευθύνουμε και έκκληση στην Τροχαία ζητώντας μεγαλύτερη επιτήρηση για αποφυγή του διπλοπαρκαρίσματος που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα» ανέφερε.

Σημείωσε ότι ο κόμβος στο κέντρο της πόλης βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα.

«Ο ανάδοχος είναι από τους πλέον συνεπείς. Παράλληλα παρακολουθούμε και όλα τα άλλα έργα και έχουμε συμφωνήσει ακριβή χρονοδιαγράμματα με τους αναδόχους» είπε ο Δήμαρχος ενώ ερωτηθείς για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας σημείωσε ότι οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Σχετικά με την πανδημία, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το καλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός.

«Μέσα σε ένα μικρό ουσιαστικά χρονικό διάστημα είδαμε πολλές μεταλλάξεις. Έτσι οποιαδήποτε εκτίμηση για το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι παρακινδυνευμένη. Ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιοχή μας δεν είναι μικρός και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Καθώς θα μπαίνουμε και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να προσέχουμε τηρώντας ορισμένα μέτρα ενώ το κυριότερο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο το οποίο όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε», τόνισε.

Τέλος ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για τις δημοτικές εκλογές του 2023. «Έχω πει με σαφήνεια ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε ένα έργο που έχουμε ξεκινήσει και να το ολοκληρώσουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε.