Έντονη συζήτηση προκάλεσε η δημοσίευσή μας με τίτλο «Χτίστηκε το σχολείο της Σωτήρας από Αλβανούς της Αμερικης;». Στην ανάρτηση αυτή δημοσιεύσαμε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Δήμαρχου Δρόπολης σε αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι, τον περασμένο Μάϊο, στις οποίες ο κύριος Τόλης εξηγούσε στο αλβανικό τηλεοπτικό κοινό πως το σχολείο της Σωτήρας χτίστηκε από Αλβανούς της Αμερικής από τη Σωτήρα. Όπως ήταν φυσικό η δήλωση αυτή προκάλεσε θυμό στους Σωτηριώτες και όχι μόνο, με πολλούς μάλιστα να ζητούν μέχρι και την παραίτηση του Δημάρχου.
Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που χαρακτηρίζουν το γεγονός ως ένα στιγμιαίο λεκτικό λάθος, ένα σαρδαμ, στο οποίο δεν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη ή μάλλον καμία σημασία.
Αφού σημειώσουμε πως ο καθένας μας δίνει την σημασία που ίδιος κρίνει στο κάθε γεγονός, θα πρέπει να δώσουμε και έναν ορισμό στη λέξη σαρδάμ.
Σαρδάμ, λοιπόν, είναι η λανθασμένη εκφορά λέξεων από έναν ομιλητή, κατά την οποία προφέρει λέξεις που δεν υπάρχουν -δημιουργώντας τις συνήθως από αναγραμματισμό των λέξεων που θέλει να πει- ή χρησιμοποιεί άλλες αντ' άλλων. Για να το πούμε και πιο απλά, σαρδάμ είναι να μπερδέψεις την βούρτσα με την....Λούτσα (ή Αρτέμιδα αλλιώς) κι όχι τους Αλβανούς με τη Σωτήρα. Αν κι απ' οτι φαίνεται ο Δήμαρχος κατάφερε και τα δυο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αφού διευκρινίσαμε τι είναι σαρδάμ να πούμε και κάτι ακόμη. Αν πρόκειται για στιγμιαίο λάθος θα έπρεπε να υπήρχε -έστω αυτές τις μέρες- κάποιου είδους αναγνώρισης και επανόρθωσής του λάθους. Αντ 'αυτού σιωπή.
Αυτό ίσως είναι απόλυτα λογικό, γιατί το πρόβλημα των πολιτικών επιγόνων του Κόμματος Εργασίας είναι διαρκείας.

Την περίοδο της δικτατορίας των Χότζα-Αλία, τα πολιτικά στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, από τον φόβο μην κολλήσει πάνω τους η ρετσινιά του ελληνισμού και χάσουν την καρέκλα τους ή ακόμη χειρότερα πάνε φυλακή ή εξορία (ήταν πολύ εύκολο να συμβεί) απεμπολούσαν ακόμη και τα λίγα δικαιώματα που έδινε στην Ελληνική Μειονότητα το καθεστώς (π.χ. απέφευγαν να μιλήσουν ελληνικά παρόλο που δεν απαγορευόταν). Το 1991, το Κόμμα Εργασίας του Ραμίζ Αλία μετονομάστηκε εν μια νυκτί σε Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τα στελέχη του να συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες φοβίες, απ' ότι φαίνεται, μέχρι σήμερα.
Αυτό ήταν περισσότερο δύσκολο για τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ΕΕΜ τις δυο πρώτες δεκαετίες της αλβανικής μεταπολίτευσης. Ο λόγος είχε να κάνει με την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και τα πολιτικά διακυβεύματα εθνικού χαρακτήρα που έθετε, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά για τα στελέχη των αλβανικών κομμάτων, που προφανώς -λόγω των δεσμεύσεών τους - δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν.
Τα τελευταία χρόνια με την αποχώρηση -ουσιαστικά- της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ από την πολιτική σκηνή της ΕΕΜ, τα διακυβευματα αυτά μπήκαν στην άκρη και το έργο των στελεχών αλβανικών κομμάτων στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έγινε πιο εύκολο, ιδιαίτερα για τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπότε είναι άξιο απορίας πως κατάφερε ο κύριος Τόλης, χωρίς αντίπαλο, να μπερδευτεί.

Εάν λοιπόν κάποιοι προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του προδότη στον κύριο Τόλη, θα πρέπει να πούμε πως κατά τη γνώμη μας κάνουν λάθος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο κύριος Τόλης, πριν τοποθετηθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος Δρόπολης (και εκλεγεί άνευ αντιπάλου) ήταν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Δρόπολη. Ένα καθαρά κομματικό στέλεχος δηλαδή, ιδιότητα την οποία δεν έχει αποποιηθεί σε καμία στιγμή της μέχρι τώρα θητείας του στον δημαρχιακό θώκο.
Ο Δήμαρχος θα μπορούσε, κατά το κοινώς λεγόμενο, να «καθαρίσει την μπουγάδα», χωρίς να φοβάται μην του κολλήσει η «ρετσινιά» από κάτι ελληνικό, λέγοντας στη δημοσιογράφο ότι το σχολείο χτίστηκε από Σωτηριώτες της Αμερικής (ούτε Έλληνες, ούτε Αλβανούς). Αυτό, όμως, έχει να κάνει με την ικανότητα του πολιτικού να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Ωστόσο το λάθος έγινε και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε να θεωρηθεί ένα απλό σαρδάμ.

Υποσημείωση:
Να διευκρινίσουμε σε όσους ίσως ανησυχούν πως δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές για να μας ενδιαφέρουν οι «πέντε ψήφοι». Επίσης, δεν έχουμε υπάρξει, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε κομματάρχες, ιδιαίτερα -οποιουδήποτε- αλβανικού κόμματος.
Σε τούτη εδώ την διαδικτυακή γωνία έχουμε εκφράσει πολλές φορές την άποψή μας για την πολιτική κατεύθυνση που, κατά τη γνώμη μας, οφείλει να έχει η ΕΕΜ. Είμαστε υπέρ της αυτόνομης -και μόνο- πολιτικής εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Απ'ότι φαίνεται στις τοπικές εκλογές υποψήφιοι δήμαρχοι Δρόπολης θα είναι μόνο από αλβανικά κόμματα. Ως εκ τούτου, πολιτικά, μας είναι αδιάφορο εάν θα επικρατήσει ο υποψήφιος του Α, Β ή Γ κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως για την τοπική κοινωνία τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com