Το Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έλαβε περίπου 500.000 δολάρια το 2017 από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, αλλά ο πρώην πρόεδρος Λουλζίμ Μπάσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.Ένα τηλεγράφημα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αναφέρει ότι η Ρωσία ξόδεψε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ξένων πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων από το 2014 σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής.
Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά επιρροής και εξουσίας σε έως και 24 χώρες. Πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ανάμεσά τους, μαζί με κόμματα στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε ένα Tweet που αναρτήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Μπάσα είπε ότι το DP δεν είχε λάβει καμία ξένη χρηματοδότηση, πολύ περισσότερο από τη Ρωσία.
«Είμαστε περήφανοι για τη σταθερή συνεργασία με τον στρατηγικό μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ, και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας για την εδραίωση των δυτικών αξιών και την πλήρη ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ», έγραψε ο Μπάσα.

Ο Μπάσα τόνισε επίσης ότι όταν τέτοιοι ισχυρισμοί κυκλοφόρησαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή, το PD ζήτησε επίσημα από το δικαστικό σώμα να διερευνήσει αυτές τις κατηγορίες και συνεργάστηκε πλήρως με το δικαστικό σύστημα, το οποίο τελικά απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ξένης χρηματοδότησης.

Το 2018, αναφέρθηκε από τη Mother Jones ότι μια σκωτσέζικη εταιρεία με δεσμούς με τη Ρωσία, η Biniatta Trade, πλήρωσε έναν Ρεπουμπλικανό λόμπι των ΗΠΑ για να βοηθήσει το PD.
Το PD επιβεβαίωσε ένα συμβόλαιο με τον πρώην βοηθό της εκστρατείας του Τραμπ, Νικ Μούζιν, αλλά είπε ότι δεν πλήρωσαν περισσότερα από 25.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του.
Αλλά το PD αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ότι διοργάνωσε εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης, κάτι που το PS διαψεύδει.

Και τα δύο κόμματα απέτυχαν επανειλημμένα να δηλώσουν το πλήρες ποσό της χρηματοδότησης της εκστρατείας, αφήνοντας το κοινό με ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιος χρηματοδοτεί συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Πριν από τις γενικές εκλογές του 2017, τις οποίες κέρδισε το PS, το Αλβανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε και δηλώθηκε ήταν πιθανό να είναι πολλαπλάσιο από αυτό που πραγματικά χρησιμοποιήθηκε.