Η Air Albania έχει ανασταλεί τη λειτουργίας της μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, από τις αλβανικές αρχές, διακόπτοντας όλες τις δραστηριότητές της στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Για το λόγο αυτό, η αεροπορική εταιρεία καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη της.
Η Air Albania είναι η μεγαλύτερη αλβανική αεροπορική εταιρεία στη χώρα. Ιδρύθηκε το 2018 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων «Μητέρα Τερέζα». Η αεροπορική εταιρεία εκτελούσε αεροπορικές υπηρεσίες σε δέκα προορισμούς σε όλη την Ευρώπη για τους πελάτες της. Η Air Albania λειτουργεί από κοινοπραξία μεταξύ της Αλβανίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Η διαχείριση της αεροπορικής εταιρείας γίνεται μέσω εταιρικής σχέσης ιδιωτικού και δημοσίου, όπου η Turkish Airlines ελέγχει το 49,12% και το υπόλοιπο 50,88% διαπραγματεύεται δημόσια. Στην Air Albania χορηγήθηκε φορέας εκμετάλλευσης τρίτης χώρας (TCO) από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) για την εκτέλεση πτήσεων μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί έγινε η αναστολή της άδειας;
Η Αλβανία είχε προσαρμόσει τους επιχειρηματικούς νόμους της για να περιορίσει το ξέπλυμα χρήματος, έτσι ώστε οι δικαιούχοι κάθε επιχείρησης ή εταιρείας να είναι εγγεγραμμένοι στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Air Albania κατηγορήθηκε ότι δεν αποκάλυψε τους μετόχους της όπως ορίζει ο νόμος στη χώρα.
Ως εκ τούτου, η Air Albania διέκοψε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες αφού οι αλβανικές αρχές ανέστειλαν την αεροπορική εταιρεία την 1η Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η αναστολή θα αρθεί εάν η αεροπορική εταιρεία πληρώσει πρόστιμο.

Οι αλβανικές αρχές είχαν δώσει εντολή στις εταιρείες βάσει του νόμου για το μητρώο πραγματικών ιδιοκτητών να δηλώσουν και να παράσχουν πληροφορίες στους ιδιοκτήτες έως τις 30 Ιουνίου 2021. Εάν αυτό δεν γίνει, ο νόμος λέει ότι θα επιβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η οδηγία παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022, δίνοντας στην αεροπορική εταιρεία περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com