Στην έγκριση της προμελέτης και των όρων δημοπράτησης για την κατασκευή νέου διοικητικού κέντρου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο της Δομπόλη προχώρησε κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Δήμος ολοκλήρωσε μία σειρά προμελετών ώστε να γίνει το επόμενο βήμα που είναι αυτό της δημοπράτησης, σε συνέχεια της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δέσμευση δε της Γενικής Γραμματείας όπως αναφέρεται και στην απόφαση είναι να ακολουθήσει μεταφορά του έργου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης για δεκαετίες.
Με την ανακατασκευή του θα ενταχθεί και πάλι στην καθημερινότητα της πόλης ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ο μουσειακός χώρος που θα δημιουργηθούν, θα αποτελούν την ζωντανή συνέχεια της παρουσίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η ανακατασκευή του κτιρίου θα γίνει με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή» και με βάση τις κατευθύνσεις που δίνονται από τις προμελέτες για την αξιοποίηση όλων των χώρων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.
Σημειώνεται ότι το κεντρικό δημαρχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου στη Δομπόλη καθώς η Δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει την πλήρη αποκατάστασή του μέσω του προγράμματος τουριστικών και θρησκευτικών διαδρομών που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.
«Από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες μας έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια των προμελετών και σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο έγκρισης της δημοπράτησης. Τα Γιάννενα θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο όπως αρμόζει σε μία πόλη αυτού του μεγέθους και των προοπτικών. Η λειτουργία του Δήμου θα είναι πιο αποτελεσματική και η εξυπηρέτηση των πολιτών καλύτερη. Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι υποδομές για πολιτιστικές δράσεις με διακριτό το ρόλο του Πανεπιστημίου. Έτσι το κτίριο της Δομπόλη θα αποτελέσει έναν πολυλειτουργικό χώρο ενταγμένο στη ζωή των Ιωαννίνων» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.
Με αφορμή την στάση των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» η οποία δεν μετείχε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και «Ιωάννινα 2023» που καταψήφισε την έγκριση δημοπράτησης η Δημοτική Αρχή κάνει το ακόλουθο σχόλιο: «Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης με διαφορετικό τρόπο αλλά με παρεμφερή επιχειρηματολογία διάλεξαν να είναι απούσες στη νέα σελίδα που ανοίγει για τα Γιάννενα. Όλοι κρινόμαστε από και για τις επιλογές μας».