Η αλβανική κυβέρνηση πρόκειται να εισαγάγει εκ νέου νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες να δηλώσουν κεφάλαια έως και 2 εκατ. ευρώ έναντι φορολογικού συντελεστή μεταξύ 5-10% χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσουν τις πηγές τους.Ο λεγόμενος νόμος περί φορολογικής αμνηστίας που επικρίνεται πολύ από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ισχύει για αλλοδαπούς και Αλβανούς που κατοικούν φορολογικά στη χώρα. Τα χρήματα, που προηγουμένως δεν έχουν δηλωθεί ή προέρχονται από φοροδιαφυγή, διαφθορά ή λαθρεμπόριο, μπορούν ουσιαστικά να νομιμοποιηθούν μέσω της πληρωμής φόρου, χωρίς λόγο για δίωξη ή άλλη νομική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εξαιρεί οποιονδήποτε πολιτικό, αξιωματούχο ή πρώην κρατικό αξιωματούχο και όσους έχουν οικογενειακά πιστοποιητικά, όπως σύζυγο, παιδιά και γονείς. Δεν ισχύει για άλλα μέλη της οικογένειας όπως ξαδέρφη, θεία ή θείο και πεθερούς.
Το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά την οργή ότι ουσιαστικά επρόκειτο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με την υποστήριξη του κράτους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκεί σημαντική πίεση.

Το νέο σχέδιο νόμου, ωστόσο, δεν περιέχει καμία διάταξη που να ελέγχει εάν τα κονδύλια προέρχονται από φοροδιαφυγή ή βαρύτερα εγκλήματα όπως η καλλιέργεια ναρκωτικών ή η εμπορία ανθρώπων. Ενώ το κείμενο αναφέρει ότι τα άτομα που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία ανθρώπων απαγορεύεται να επωφεληθούν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη.
Πλήρης ποινική αμνηστία θα δοθεί στους δικαιούχους του νόμου για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία που καλύπτονται. Οι εισαγγελείς και οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούν να διερευνήσουν τα περιουσιακά στοιχεία ή να τα χρησιμοποιήσουν ως ενδείξεις για άλλες έρευνες.

«Οι δικαιούχοι στους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας της εκούσιας δήλωσης, απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη για αδικήματα φορολογικού και τελωνειακού τομέα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δημιουργία και διάθεση δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου. », λέει ο νόμος.Επί του παρόντος, η αλβανική νομοθεσία προβλέπει ποινές από τρία έως δέκα χρόνια για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και λαθρεμπόριο προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, έως και επτά χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, οι εγκληματίες πρέπει να πληρώσουν μόνο ένα ελάχιστο ποσό 5% επί της αξίας και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η εφαρμογή της φορολογικής αμνηστίας θα γίνει με αδιαφανή τρόπο από μια μικρή ομάδα εργασίας της φορολογικής διοίκησης με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή.
«Για την εφαρμογή του νόμου αυτού συγκροτείται ειδική δομή στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, που ονομάζεται Μονάδα Εποπτείας Εθελούσιας Δήλωσης Περιουσιακών Στοιχείων (Μονάδα), υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας. σχέδιο νόμου.

Στην Αλβανία, οι πολίτες αντιμετωπίζουν έως και το 40% του εισοδήματός τους, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με συντελεστή 20% και της ασφάλισης υγείας και κοινωνικής ασφάλισης με συντελεστή 25%.