Η Αλβανία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν συνεχή άνοδο των τιμών της αγοράς.Ο πληθωρισμός έφτασε στο 7,4% αυτόν τον Ιούνιο στην Αλβανία και στο 8,7% στην ΕΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεταφορά και το φαγητό επιβαρύνουν περισσότερο τις αλβανικές οικογένειες. Επιπλέον, οι υπηρεσίες σε μπαρ και ξενοδοχεία έχουν επίσης αυξηθεί.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο μαγειρικό λάδι, το σιτάρι και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Τα γλυκά και τα λαχανικά έχουν επίσης αυξηθεί κατά 10%.
Από την άλλη πλευρά, η ενέργεια σημείωσε άνοδο 42% στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές των τροφίμων και του καπνού αυξήθηκαν κατά 8,9%, μαζί με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω πληθωρισμού 8,6%.

Επιπλέον, παρόλο που οι τιμές στην ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο, η κρίση έγινε αισθητή περισσότερο στην Αλβανία επειδή οι αλβανικές οικογένειες ξοδεύουν περίπου το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους σε τρόφιμα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που ξοδεύουν μόνο το 15%.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το προσωρινό πακέτο βοήθειας για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, χωρίς να δίνει σημάδια ότι ένα νέο πακέτο ενδέχεται να εισαχθεί στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com