Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα κατέταξε την Αλβανία στην έβδομη θέση σε διεθνή κλίμακα μεταξύ των κύριων χωρών προέλευσης της κάνναβης κατά την περίοδο 2016-2020.Πριν από την Αλβανία ήταν το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Πακιστάν και ο Λίβανος.

Η έκθεση αναφέρει επίσης την Αλβανία ως χώρα διέλευσης για τη διακίνηση ηρωίνης στα Βαλκάνια. Το οπιοειδές αναχωρεί από το Πακιστάν, περνά από τη Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία και στη συνέχεια περνά στη Δυτική Ευρώπη.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η έκθεση εγείρει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη παραγωγή και κατανάλωση σκληρών ναρκωτικών καθώς και για μια σειρά προβλημάτων όσον αφορά την αποκατάσταση χρόνιων χρηστών ναρκωτικών.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο εθισμός στα παράνομα ναρκωτικά αυξήθηκε κατά 25% τις τελευταίες δεκαετίες, με σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ηρωίνης και στην παραγωγή κοκαΐνης.
Μετά από μια ήπια πτώση το 2014, η παραγωγή διπλασιάστηκε με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να επισημαίνονται ως κύριες αγορές.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com