Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 60% την τελευταία δεκαετία στην Αλβανία.Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η άνοδος ήταν μόλις 45%.

Το 2013, ένα σπίτι στα Τίρανα κόστιζε περίπου 62.000 ευρώ ενώ σήμερα το ίδιο σπίτι πωλείται για τουλάχιστον 100 χιλιάδες ευρώ.
Η αξία έχει αυξηθεί κατά περίπου 60% μέσα σε μόλις 10 χρόνια, ενώ οι κατασκευές έχουν μετατραπεί στον σημαντικότερο τομέα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας.

Τα δεδομένα προήλθαν από τον δείκτη Fischer της Τράπεζας της Αλβανίας, ο οποίος είναι ένας από τους επίσημους δείκτες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των αλλαγών στην αγορά ακινήτων.
Η ιδιωτική περιουσία αποτελεί περίπου το 80% του συσσωρευμένου πλούτου των αλβανικών οικογενειών.

Η άνοδος των τιμών τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει κυρίως τα ακίνητα σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας καθώς και σε παράκτιες περιοχές.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο σημείωσαν αύξηση στις τιμές των ακινήτων έως και 130%, ενώ στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι τιμές των ακινήτων στην πραγματικότητα έχασαν αξία.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com