Συνέντευξη στον Άγγελο Αληγιάννη

Σταμάτης Κραουνάκης, αγαπημένος καλλιτέχνης, πληθωρικόςεπιδραστικός, με «κληρονομιά» 3000 τραγούδια, σπουδαίες συνεργασίες, 20+ χρόνια με την ομάδα Σπείρα Σπείρα, σπουδαίες παραστάσεις, δεν χρειάστηκε, λοιπόν, κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να μιλήσουμε για το hotshot.gr.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε την πανδημία, τον πόλεμο και την ακρίβεια στα βασικά αγαθά, το ρεύμα και τη βενζίνη. Πώς σχολιάζετε την στάση αλλά και την διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά;

Αληθινά άκυρη. Δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων. Αλλά η ένστασή μου αφορά σε κάτι γενικότερο. Ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του πλανήτη που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για όλον τον υπόλοιπο και αντ’ αυτού παλεύουμε χρόνια με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε ζωντανοί. Αυτό είναι πρόβλημα πολλών απανωτών κυβερνήσεων, όχι μόνο της τωρινής. Απλώς η τωρινή είναι η χειρότερη από όλες στη χειρότερη ώρα.

Μέσα στην περίοδο της καραντίνας γράψατε αρκετά τραγούδια. Τελικά η έμπνευση και η ανάγκη έκφρασης της σκέψης και των συναισθημάτων, δεν φυλακίζεται;

Είναι υποχρέωση και ανάσα του δημιουργού να μπορεί να κάνει τη δουλειά του κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Όχι μόνο η ανάγκη της έκφρασης κι η έμπνευση δεν φυλακίζονται. Αντιθέτως, πρέπει στις ώρες τις δύσκολες ο καλλιτέχνης να βάζει τα δυνατά του να πει όσα δεν μπορεί να πει ο μοναχικός άνθρωπος που τραβάει τόσα. Η χαρά μου είναι ότι το προϊόν που πρότεινε η καρδιά μου βρήκε ανταπόκριση. Και η γιορτή στα σπίτια της πρώτης καραντίνας και τα τραγούδια της Ελεωνόρας της δεύτερης καραντίνας τρέξανε γρήγορα στην αγκαλιά του κόσμου.

Έχετε πει ότι η τέχνη είναι με την κοινωνία, με το λαό , με το μεροκάματο. Πώς εξηγείτε ότι στην πλειοψηφία του ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν εκφράζει μια ηχηρή αντίδραση – αντίσταση απέναντι σε πολιτικές που εκποιούν τη χώρα, που φτωχοποιούν και απαξιώνουν τον πολίτη;

Νομίζω κάνουμε λάθος. Οι καλλιτέχνες στο σύνολό τους έχουν αντιδράσει δυναμικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Απλώς δεν φωτίζονται πάντα οι δράσεις τους διότι τα media είναι σε πολλά σημεία εξαγορασμένα. Μιλάμε πάρα πολύ. Και είμαστε πολλοί. Εγώ, η αλήθεια είναι, φώναξα λίγο παραπάνω.

Η εξωστρεφής και ειλικρινής σας στάση απέναντι στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, έχει αντίκτυπο σε πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων . Παρ’όλα αυτά ο κόσμος δείχνει ηττοπάθεια, δεν ξεσηκώνεται και δεν διεκδικεί τα δικαιώματά του. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Υπάρχει φόβος. Υπάρχει η γνωστή τακτική του μη μιλάς εσύ άστο να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα. Το Γενάρη που έκλεισε η μουσική φώναζα καθημερινά, μόνο ο Δεληβοριάς έμεινε δίπλα. Τελοσπάντων, ένα μεγάλο τραγούδι δεν μπορεί να το νικήσει καμία κυβέρνηση.

Βλέπουμε μια μουσικοθεατρική διάσταση στην ερμηνεία των τραγουδιών σας. Αυτό οφείλεται στην άμεση σχέση με τις παραστάσεις σας στο θέατρο τόσα χρόνια;

Στα πάντα οδηγεί το περιεχόμενο. Αν το περιεχόμενο ζητάει τέτοια διάσταση την έχουμε και την δίνουμε.

Η ομάδα Σπείρα Σπείρα μετράει 17 χρόνια. Στιγμές, άνθρωποι, τραγούδια… Τι έχετε συγκρατήσει περισσότερο απ’ όλα;

Η Σπείρα Σπείρα έγινε το 2000 άρα είναι περισσότερα τα χρόνια. Οι άνθρωποι από τη Σπείρα που είναι πια στο πλευρό μας δεν είναι Σπείρα έχουν ονοματεπώνυμο. Όμως τα χρόνια κοινής πτήσης μας έχουν διαμορφώσει μια ησυχία στη γλώσσα και στην συνεννόηση. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και δεν αντικαθίσταται. Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Γεροντίδης, Γιώργος Στιβανάκης. Σπουδαίες μονάδες.

Πείτε μας περισσότερα για την συνεργασία σας με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη…

Συγκερασμός δυνάμεων. Μια εξαιρετική φωνή, μια εξαιρετική ερμηνεύτρια με ξεσήκωσε να πάω κι εγώ τον εαυτό μου ένα βήμα παραπάνω από το αναμενόμενο. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι και – για να είμαι ειλικρινής – νιώθω ότι είναι η αρχή πολλών ταξιδιών ακόμα. Την αγαπώ την ευχαριστώ και εύχομαι στα επόμενα.

Βλέπετε τα τελευταία χρόνια διαφορά στην έκφραση συναισθημάτων του κόσμου μέσα από τις παραστάσεις και τις συναυλίες σας;

Μαζί μου είναι ακόμα πιο έτοιμοι για οποιοδήποτε παραστράτημα. Ακολουθούν με χαρά οποιοδήποτε αυτοσχεδιασμό, ξεγλίστρημα, τραγουδάνε, κλαίμε μαζί, γελάμε παρέα. Αυτό είναι υπέροχο. Και είναι το κέρδος ότι δεν προδώσαμε ποτέ ο ένας τον άλλον μέσα στα χρόνια.

Ποια είναι η γνώμη σας για την νεολαία και τα οράματα της σήμερα;

Σπουδαία παιδιά, σπουδαία μυαλά, ταλέντα πολλά, ελπίδα. Έχω χειροπιαστές αποδείξεις.

Επόμενα σχέδια;; Τι ετοιμάζετε;

Δεν έχω σχέδια. Έχω πρόγραμμα. Ακόμα τίποτα ανακοινώσιμο. Ευχαριστώ πολύ. Θα συναντήσετε όμως την παράσταση μας σε διάφορα σημεία στην χώρα και πολύ σύντομα και πάλι στην Αθήνα.

 ΠΗΓΗ: https://hotshot.gr/