Η Βανέσσα Κουρτέση παρουσιάζει το EP με τίτλο “SpendingTimewithEsther”, μέσα από το προσωπικό της project “IamEsther”. Το EP περιέχει τρία τραγούδια που ξεδιπλώνουν ταυτόχρονα την ιστορία της ίδιας αλλά και της Έσθερ. Μέσα από ένα jazz ηχόχρωμα και την κρυστάλλινη φωνή της Βανέσσας συναντάμε μια μοναδική μουσική και ερμηνευτική αφήγηση του κόσμου αυτών των δύο γυναικών. Είναι μία παραγωγή με συντελεστές από την Ελλάδα και την Ολλανδία που ηχογραφήθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην Αθήνα.

«Η Esther είναι ένα κορίτσι της φαντασίας μου, βασισμένο σε ένα αληθινό, την EstherVanomrigh, που έζησε την ιστορία της πριν από περίπου 300 χρόνια. Η μουσική αυτού του EP είναι μια συζήτηση μεταξύ μας που κρατάει καιρό. Αναζητώντας τη ζωή της, και προσπαθώντας να την καταλάβω θέλησα να ξαναπώ την ιστορία της από την αρχή. Η Esther, αφού βίωσε την απώλεια του πατέρα της σε ηλικία 15 ετών, μαθήτευσε δίπλα σε έναν διάσημο συγγραφέα που ήταν πολύ μεγαλύτερός της. Οι δυο τους είχαν ερωτική σχέση, την οποία η Esther βίωσε μέσα σε συνεχείς ματαιώσεις και κακοποιητικές καταστάσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Σε ένα ποίημα του, της έδωσε το όνομα “Vanessa”. Καθώς το μόνο που ανακάλυψα για εκείνη ήταν η σχέση της με τον άνθρωπο αυτόν, δημιούργησα ένα παραμύθι, στο οποίο εκείνη ξυπνάει στο σήμερα και έχει την ευκαιρία να διηγηθεί ξανά τα όσα έζησε, λυτρώνοντας τον εαυτό της από το στίγμα της σχέσης αυτής και ξεδιπλώνοντας και άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς της που χάθηκαν μέσα στα χρόνια και σε λέξεις που δεν ήταν δικές της.

Στα 4 χρόνια που η ιστορία γεννιέται και ξεδιπλώνεται στο μυαλό μου προσπαθώντας να γνωρίσω αυτό το κορίτσι, συνειδητοποίησα πόσο εκείνο με ωθεί να γνωρίσω εμένα. Το projectαυτό είναι οι ιστορίες δύο γυναικών, της Έσθερ και της Βανέσσας, που ζουν σε διαφορετικά χρονικά σημεία και βοηθούν η μία την άλλη να εκφραστούν και να προχωρήσουν. Είναι μια ιστορία για την κατάθλιψη,την κακοποίηση, την απομάκρυνση του εαυτού και εν τέλει της επιστροφής στο σπίτι, ό,τι σημαίνει αυτό για τον κάθε άνθρωπο.»

Βανέσσα


Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα SynEnaStudiosαπό τον Γιάννη Ταβουλάρη και τον Παντελή Νικηφόρο που έκανε και τη μίξη, ενώ το masteringέκανε ο Νίκος Λάβδας.

Συντελεστές:

Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, MassimilianoDosoli, SebastienWrinq, Γιώργος Μπερερής, Στέλλα Μαγγανά, Ηλέκτρα ΠοΪράζογλου, Γιάννης Βαγιανός, MatteoPaggi, Κώστας Φούντας Αλουπογιάννης


Η Βανέσσα Κουρτέση είναι μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός με καταγωγή από την Αθήνα και έχει βάση το Ρότερνταμ και την Αθήνα. Aγαπά και ασχολείται με την λαϊκή/παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο τραγούδι από μικρή ηλικία.Eμφανίστηκε σε πολλές αθηναϊκές μουσικές σκηνές και ταβέρνες τραγουδώντας ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια και συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς του είδους, από την περίοδο που ακόμα σπούδαζε στη Νομική σχολή της Αθήνας. Αγαπώντας και άλλες μουσικές παραδόσεις και νιώθοντας την ανάγκη να εξερευνήσει παραπάνω τη μουσική και να αναζητήσει την καλλιτεχνική της ταυτότητα αποφάσισε να μετακομίσει στην Ολλανδία και να σπουδάσει στο WorldMusicdepartment του Codarts-UniversityoftheArts στο Ρότερνταμ με ειδίκευση στο τραγούδι και την μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολλές μουσικές κουλτούρες και παραδόσεις και να διαδράσει με μουσικούς από όλο τον κόσμο.Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους HarjoPasveer, Άννα Λινάρδου, Κατερίνα Κοζαδίνου, Σοφία Σαρρή, ΣαβίναΓιαννάτου, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Χάρη Λαμπράκη, AlexSimu, ZeynelDemir, ConniedeJongh, Μαρίνα Λιόντου Μοχάμεντ, Μιχάλη Χολέβα, KudsiErguner, DeryaTurkan, ErkanOgurκαι άλλους.

Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με την παραγωγή της πρώτης δισκογραφικής της δουλειάς με τίτλο «SpendingtimewithEsther”, από το προσωπικό της project Με τίτλο “IamEsther” που θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2022. Η δουλειά αυτή, για την οποία έχει αναλάβει εξολοκλήρου την καλλιτεχνική επιμέλεια, ηχογραφήθηκε το Νοέμβρη του 2021. Πρόκειται για ένα EP με δικές της συνθέσεις, για τον οποίο συνεργάστηκε με μουσικούς που έχουν ως βάση την Ελλάδα και την Ολλανδία. Μεταξύ αυτών είχε την τιμή να βρίσκονται ο Χάρης Λαμπράκης και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης.

Έχει υπάρξει μέλος σε πολλά συγκροτήματα και σχήματα που κινούνται γύρω από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της Ελλάδας και άλλων παραδόσεων όπως «Merem» (με τους οποίους κυκλοφόρησε και τη δική της σύνθεση με τίτλο «Γιασεμί»),«TheCircleOrchestra», «SerenadeEnsemble», «Κυριακάτικες Αφηγήσεις-Rebikoquartet»,«NovemberQuintet», “Icho” αλλά και σαν soloartist. Έχει εμφανιστεί και περιοδεύσει σε μικρούς και μεγαλύτερους χώρους και σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα, τη Γαλλία το Βέλγιο και την Ολλανδία και σε διάφορα φεστιβάλ όπως “WereldsDelfshavenFestival(NL)”, “HideandSeekFestival(BE)”, “InternationalMusicMeetingNijmegen(NL)”, ‘CodartsWorldMusicFestival”(NL).

Η Βανέσσα είναι επίσης εκπαιδευτικός φωνής καθώς αγαπά πολύ τη φωνητική διδασκαλία και παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια για τη φωνή αλλά και το ρεμπέτικο/παραδοσιακό τραγούδι σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία.Τη χρονιά 2021-2022 ολοκλήρωσε ένα κύκλο σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι στις Βρυξέλλες. Η αγάπη της για τη διδασκαλία και η εξερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης του άγχους στο τραγούδι την οδήγησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική της φωνής στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας(VoiceStudyCenter).