Το 64,6% των Αλβανών θα προτιμούσε ένα μη πολιτικό πρόσωπο για πρόεδρο της Δημοκρατίας σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Euronews Albania .

Τον Μάιο, το αλβανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο, καθώς η πρώτη —και πιθανότατα τελευταία— εντολή του Ιλίρ Μέτα πλησιάζει στο τέλος της.
Το Κοινοβούλιο έχει πλήρη εξουσία να επιλέγει τον Πρόεδρο, αφού για τον ορισμό κάθε υποψηφίου απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 20 βουλευτών. Για τους τρεις πρώτους γύρους απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων (84 ψήφοι βουλευτών). Σε περίπτωση αποτυχίας, απαιτείται απλή πλειοψηφία (71 βουλευτές) για την τέταρτη και την πέμπτη προσπάθεια.

Η έρευνα του Euronews Albania αποκαλύπτει ότι το 72,9% των Αλβανών θα προτιμούσε να εκλέξει τον πρόεδρο μέσω λαϊκής ψηφοφορίας, αντί να αφήσει το Κοινοβούλιο να έχει πλήρη εξουσία για το θέμα.
Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημοι υποψήφιοι, αν και τα τοπικά μέσα έχουν διαφημίσει την πιθανότητα μιας γυναίκας προέδρου. Οι μισοί (51,4%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το φύλο του Προέδρου δεν τους ενδιαφέρει, ενώ το 31,1% θα προτιμούσε μια γυναίκα στη θέση.

Ο Ιλίρ Μέτα έχει ποσοστό αποδοχής 7,4% , με το 73,2% των Αλβανών να δηλώνουν ότι έχουν αρνητική γνώμη για τον απερχόμενο Πρόεδρο.
Η Αλβανία είχε έξι προέδρους από τότε που έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1992. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Άλφρεντ Μοϊσίου, ο οποίος ήταν πρόεδρος μεταξύ 2002 και 2007, είναι ο αγαπημένος Πρόεδρος των Αλβανών με 31,7% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Μπαμίρ Τόπι (17,9%). Και εδώ, ο Μέτα κατετάγη τελευταίος.