Η Αλβανία δεσμεύτηκε να δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ στην Ουκρανία σε μια διεθνή διάσκεψη χορηγών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία την Πέμπτη.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τη μοίρα του πολέμου και της ανοικοδόμησης, αλλά είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ. Είμαι ευγνώμων στους Πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Πολωνίας που μας έκαναν μέρος αυτής της διάσκεψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τη δωρεά της Αλβανίας.

Ο Ράμα είχε ήδη ανακοινώσει τη δωρεά της Αλβανίας την Τρίτη, όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο.
Ο Ζελένσκι περιέγραψε τις φρικτές πράξεις που διέπραξε η Ρωσία εναντίον Ουκρανών πολιτών και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να περιορίσει την είσοδο σε ρωσικά σκάφη και τουρίστες.

«Θα είμαι στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και θα στοχεύσω να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο και να δω την ειρήνη το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ράμα στη διάσκεψη των χορηγών.
Με οικοδεσπότες τη Σουηδία και την Πολωνία, οι συμμετέχοντες —που περιλαμβάνουν χώρες και επιχειρήσεις— έχουν δεσμευτεί για ανθρωπιστική βοήθεια 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι ελπίζει ότι αυτή η διάσκεψη θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία.