«Φωτιά» στο κυβερνητικό αφήγημα βάζει ο πληθωρισμός που καλπάζει ανεξέλεγκτος. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ πληθωρισμός μεγαλύτερος του 10%, ως αναμενόταν άλλωστε μετά τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Eurostat. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε θα διαμορφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ, που έχει να συμβεί από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, και συγκεκριμένα πριν από 27-28 χρόνια, όταν η χώρα ήταν ακόμα στη δραχμή.

Το ποσοστό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά που έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών καθώς το οικογενειακό εισόδημα «ψαλιδίζεται» πριν τα μέσα του μήνα. Για έναν ακόμα μήνα, η «έκρηξη» του πληθωρισμού θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στις τιμές των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναρτώνται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Τα στοιχεία της Eurostat

Πριν από μερικές μέρες η Eurostat ανακοίνωσε προσωρινά στοιχειά – σοκ καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, ανεβαίνοντας στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 7,4%.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% το Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: https://www.documentonews.gr