Την Τετάρτη ξεκινούν επίσημα οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Αλβανίας.Στις 12:30 το μεσημέρι, η Διάσκεψη των Αρχηγών θα συζητήσει και θα ορίσει ημερομηνία για την πρώτη ευρεία ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού κράτους.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε την 10η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης της πρώτης ειδικής συνόδου, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ακόμη επίσημη πρόταση.

Εάν κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 84 ψήφους, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος το αργότερο 7 ημέρες αργότερα.
Ο δεύτερος γύρος θα απαιτήσει επίσης τουλάχιστον 84 ψήφους.
Τα διάφορα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για ένα συναινετικό όνομα μέχρι τον 3ο γύρο, διαφορετικά η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να επιλέξει μόνη της πρόεδρο κατά τον 4ο και τον 5ο γύρο , με τουλάχιστον 71 ψήφους.

Η όλη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Μαΐου.
Μέχρι στιγμής, καμία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες δεν έχει υποστηρίξει δημόσια ούτε έναν υποψήφιο.

Η μόνη διαδικασία που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, είναι αυτή εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, κατά την οποία ο καθένας από τους βουλευτές πρότεινε 3 υποψηφίους, τους οποίους πίστευαν ότι ήταν κατάλληλοι ως νέος πρόεδρος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Ράμα απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να είναι κάποιος από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.