Γράφει ο Άγγελος Αληγιάννης

ΤΣΟΠΑΝΑ RAVE , ένα συγκρότημα τόσο γνώριμο την δεκαετία του ’90 , ανατρεπτικό με τραγούδια που έγραψαν την δική τους ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή. Ο στίχος “Κορνηλία, όμορφη μικρή τσοπάνα” ίσως είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς εκείνης της εποχής. Λίγες ημέρες πριν την μεγάλη και αναπάντεχη επιστροφή τους, με την κυκλοφορία του καινούργιου τραγουδιού “Μην το αρνείσαι” και την εμφάνιση τους στο Κύτταρο στις 26/03, συζητήσαμε για το hotshot.gr


TΣΟΠΑΝΑ RAVE, είναι η επιστροφή; Έγινε η επανένωση;

Ναι, είναι η επιστροφή στο δρόμο της μουσικής ή το αντίθετο!

Είναι μια νέα εποχή, ένα δεύτερο μέρος στην παράσταση! Με καινούρια “μίξη” ψυχών, μέσα στο “μαγικό λεωφορείο” των Τσοπάνα rave!

Ποια είναι η γνώμη σας για την όλη διαχείριση της κυβέρνησης; Πανδημία, οι τιμές ανεβαίνουν σε όλα, έχουμε το ακριβότερο ρεύμα και καύσιμα στην Ευρώπη ….

Οι διαχειριστές μας είναι “μπλεγμένοι” με τα συμφέροντα και το αντίθετο. Φέρονται σαν ιδιοκτήτες-ψωνισμένοι με μια βίτσα στο χέρι. Μας διαχωρίζουν και μας βάζουν τιμωρία. Μας διατάζουν και μας λένε πιο είναι το “σωστό” από την τηλεόραση. Εμείς φταίμε που τους αφήνουμε…

Ποιος ήταν ο λόγος, που παρά την μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος σταμάτησε ξαφνικά;

Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί μια μπάντα στην Ελλάδα. Έπρεπε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Δεν υπήρχαν χώροι? – τους φτιάχναμε και παίζαμε !

Ταυτόχρονα ζούσαμε, μεγαλώναμε στο δρόμο! Στον δρόμο γράφαμε τραγούδια, στο δρόμο ερωτευόμασταν, παντρευόμασταν, χωρίζαμε, αρρωσταίναμε… αλλά το είχαμε μετατρέψει σε πλάκα και περνούσαμε καλά! Κάποια στιγμή κουραστήκαμε και κάναμε μια παύση.

Υπάρχει ελληνική ροκ σκηνή σήμερα; Πόσο έχει αλλάξει από την εποχή που εμφανίστηκαν οι ΤΣΟΠΑΝΑ RAVE ;

Υπάρχουν πάντα μπάντες που παίζουν πολύ καλά!

Υπάρχουν μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, που παίζουν χιλιάδες μπάντες! Πρέπει να εναρμονιστούν οι μελωδίες πάνω σε κοινό ρυθμό, κι άμα έχεις κάτι να πεις και το πιστεύεις, όλα θα πάνε καλά!

Εάν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην ελληνική μουσική σκηνή, τι θα ήταν αυτό;

Ο πήχης !

θα τον βάζαμε πιο ψηλά!

“Κορνηλία”. “Μίλα ρε”, “Μου το ‘χα πει”, “Είμαι καλά”, “Δως μου δυο κατοστάρικα (Δώσε ότι έχεις)” τραγούδια που έχουν μείνει χαραγμένα στην ιστορία του ελληνικού ροκ, θέλω να ακούσω ιστορία/ες πίσω από τα συγκεκριμένα τραγούδια…

Ήταν η πρώτη εποχή της μπάντας.

Είχαμε περίσσια ενέργεια και αδρεναλίνη.. θέλαμε να κατακτήσουμε τον κόσμο με τραγούδια! Προσπαθούσαμε να τα πούμε όλα μαζί σε μια λέξη. Ότι είχαμε μέσα μας από παιδιά!

Για να το καταφέρουμε, βγήκαμε από τους εαυτούς μας και μας κοιτάζαμε από ψηλά!

Θέλω να μοιραστείτε μια ιστορία από ένα live σας, που την θυμάστε έντονα….

Όταν παίξαμε στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, στην αντιπολεμική συναυλία ενάντια στους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο και σπάσαμε ένα πυροβόλο όπλο στη σκηνή, τραγουδώντας το “Μι Λα Ρε” …και βλέπαμε την τρομαγμένη φάτσα του Σαββόπουλου να μας κοιτάει με απορία.

Εάν σας έδινα ένα σπρέι μπροστά σε ένα λευκό τοίχο, τι θα γράφατε;

Έναν ήλιο χαμογελαστό!

Σάββατο 26 Μαρτίου στο Κύτταρο, τι να περιμένουμε;

Σίγουρα συγκίνηση και φόρτιση συναισθηματική!

Θέλουμε τόσο πολύ να παίξουμε Live που θα εκραγούμε!

Επόμενα σχέδια; Τι ετοιμάζουν οι TΣΟΠΑΝΑ RAVE; θα δούμε κάποιο καινούργιο τραγούδι μετά από τόσο καιρό;

Ναι υπάρχει μια σειρά τραγουδιών που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια που ήμασταν μαντρωμένοι. Έρχεται το νέο μας βίντεο “Mην το αρνείσαι” στις 4.4.2022

Στόχος μας είναι να παίξουμε Live σε όλα τα stage της γης και όχι μόνο!