Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1549/Β/04.04.2022 η απόφαση Αριθμ. 1368 των Υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ , θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα σε α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών, εφόσον:

α) για κάθε είδος λιπασμάτων και πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων το απόθεμα υπερβαίνει τα 5.000 κιλά, αν το απόθεμα διατηρείται σε στερεά κατάσταση ή τα 1.000 λίτρα, αν το απόθεμα διατηρείται σε υγρή κατάσταση,

β) για κάθε είδος ζωοτροφών, και ωμών δημητριακών παντός είδους και ιδίως σιταριού ή σμιγαδιού, σίκαλης, κριθαριού, βρώμης, καλαμποκιού, εδώδιμου φαγόπυρου, το απόθεμα υπερβαίνει τα 10.000 κιλά,

γ) για κάθε είδος αλεύρων και ιδίως αλευριών σιταριού ή σμιγαδιού και αλευριών δημητριακών, το απόθεμα υπερβαίνει τα 200 κιλά,

δ) για κάθε είδος φυτικών ελαίων, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιου (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιου και αραβοσιτελαίου το απόθεμα υπερβαίνει τα 100 λίτρα.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εργαστήριο παρασκευής και έψησης άρτου (φούρνοι) είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων για κάθε είδος εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 500 κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό.

Οι υπεραγορές τροφίμων (super market) υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

Οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τους σκοπούς της παρούσας είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Η προθεσμία αρχικής δήλωσης των αποθεμάτων είναι 2 ημερών από την δημοσίευση του εν λόγω ΦΕΚ.

Οι υπόχρεοι συνδέονται με την εφαρμογή ως εξής: α) οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, β) οι επιχειρήσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα.