“Σήμερο μαῦρος Οὐρανός, σήμερο μαύρη μέρα, σήμερο ὅλοι θλίβονται καὶ τὰ βουνὰ λυποῦνται. Σήμερο ἔβαλαν βουλὴ οἱ ἄνομοι Ὁβραῖοι, οἱ ἄνομοι καὶ τὰ σκυλιὰ κι οἱ τρισκαταραμένοι γιὰ νὰ σταυρώσουν τὸ Χριστό, τὸν πρῶτον Βασιλέα.”Με αυτά τα λόγια από το μοιρολόι της Παναγιάς να ακούγονται από το πρωί στους δρόμους της Κοπάνης στη Λάκκα Σουλίου, αναβίωσε και φέτος ένα ξεχωριστό έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Από νωρίς το πρωί άνδρες ,γυναίκες και μικρά παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές με κυπριά και κουδούνια τραγούδησαν πένθιμα τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους κατοίκους τόσο τους μόνιμους όσο και τους απόδημους που βρίσκονται στο χωριό για τις διακοπές του Πάσχα, να τους φιλεύουν με αβγά και κουλούρια.

Δεκαπέντε παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου ήρθαν στο χωριό να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου.

Η αναβίωσή αυτού του εθίμου τα τελευταία 20 χρόνια από τη Φιλοπρόοδο Κίνηση Κοπάνης έχει ως στόχο τη συνέχιση της παράδοσης και των εθίμων από τους νέους του χωριού που με περισσή χαρά φροντίζουν κάθε χρόνο να ζωντανεύει το μοιρολόι της Μητέρας του Θεανθρώπου στην πιο πένθιμη μέρα του χρόνου.

ΠΗΓΗ : https://www.ertnews.gr