Πίσω Σελίδες – Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα την επανέναρξη των διαδικασιών για τις εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη. Υπέροχα νέα. Αυτό που όλοι περιμέναμε. Ενας πόλεμος ήταν η πραγματική ευλογία για να ξαναμπούμε στο αφήγημα της ενεργειακής επάρκειας, της απεξάρτησης από τον κακό Πούτιν και της προσέλκυσης μιας αμερικανικής (Exxon Mobil) και μιας γαλλικής (TOTAL) εταιρίας ή ίσως και άλλων, να κάνουν μπίζνες.

Μόνο μην κάνει καμιά στραβή τώρα ο Πούτιν και σταματήσει τον πόλεμο, πάνω που έχουμε στρώσει τραπέζι…

Ναι αλλά θα έχουμε επάρκεια, θα έχουμε έσοδα, θα γίνουμε σεΐχηδες και θα σώσουμε την οικονομία μας ενώ ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος, θα πουν το βράδυ στις ειδήσεις. Είναι όμως έτσι; Σε σχετικό κείμενο το WWF απαντά, με εξαντλητική επάρκεια, σε κάθε ένα από τα επιχειρήματα αυτά. Αν και μεγάλο αξίζει να βρείτε τον χρόνο για να το διαβάσετε.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Πώς γίνονται οι εξορύξεις;

Όταν εντοπιστεί αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως πετρελαιοπηγή, κατασκευάζεται πάνω της μια εγκατάσταση σαν πύργος για να γίνει η εξόρυξη. Στη συνέχεια γίνεται η γεώτρηση και τρυπώντας το έδαφος δημιουργείται ένα φρεάτιο που φτάνει εκεί που βρίσκεται το πετρέλαιο.

Είτε ξεπηδήσει ως πίδακας που έχουμε δει σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες είτε – πιο συχνά – αν αντληθεί με τη βοήθεια νερού, αφού τοποθετηθούν τα κατάλληλα εξαρτήματα, η παραγωγή ξεκινά.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι διάφορες βαλβίδες που τοποθετούνται για να ρυθμίζουν την πίεση και τη ροή του πετρελαίου, ονομάζονται «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο». Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε μια εξόρυξη για να αυξηθεί η παραγωγή ποικίλλουν από απλή πρόκληση πίεσης με νερό, μέχρι χρήσης νιτρογλυκερίνης ή υδροχλωρικού οξέως.

Το αργό πετρέλαιο, στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε οριζόντιες ή κατακόρυφες κυλινδρικές δεξαμενές με περιστρεφόμενα πτερύγια για την απομάκρυνση των διαλυμένων αερίων υδρογονανθράκων.

Στον πυθμένα των δεξαμενών κατακάθονται οι στερεές ουσίες και το νερό, τα οποία και απομακρύνονται. Το αργό πετρέλαιο στη συνέχεια μεταφέρεται στο διυλιστήριο, το οποίο σχεδόν πάντα βρίσκεται στον τόπο κατανάλωσης των προϊόντων διύλισης. Η μεταφορά του γίνεται, κυρίως, με αγωγούς και δεξαμενόπλοια, αλλά και με τρένα και βυτιοφόρα. Η εξαγωγή του φυσικού αερίου γίνεται επίσης με γεώτρηση σε πηγάδι. Αυτά τα πηγάδια διανοίγονται μεν ειδικά για φυσικό αέριο, αλλά επειδή το φυσικό αέριο βρίσκεται συχνά στις ίδιες αποθέσεις με το πετρέλαιο, ενίοτε η εξαγωγή φυσικού αερίου είναι μια