Η απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας του 2021 αποκάλυψε ότι πάνω από το 29% του πληθυσμού είναι Αλβανοί.
Την Τετάρτη, η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία (SSO) δημοσίευσε επιμέρους αποτελέσματα της πρώτης απογραφής που διενεργήθηκε μετά από 20 χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία, μεταξύ 5 και 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας είναι 2.097.319, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων και της διασποράς, εκ των οποίων το 54,21 % αυτοπροσδιορίζονται ως Βορειο-Μακεδόνες, το 29,52 % ως Αλβανοί, το 3,98 % ως Τούρκοι, το 2,34 % ως Ρομά.

Ωστόσο, η SSO της Βόρειας Μακεδονίας απέκλεισε τις πληροφορίες για το συνολικό πληθυσμό από την περίληψη των αποτελεσμάτων της απογραφής και αντ' αυτού παρουσίασε μόνο τον αριθμό των κατοίκων στη χώρα.
Όταν λαμβάνονται υπόψη μόνο οι κάτοικοι, το 58,44 % αυτοπροσδιορίζονται ως Βόρειο-Μακεδόνες, το 24,30 % ως Αλβανοί, το 3,86 % ως Τούρκοι και το 2,53 %ως Ρομά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριλάβει χωριστή καταμέτρηση των κατοίκων και της διασποράς ανάλογα με την εθνικότητα μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, η οποία επέμεινε ότι μια συνολική καταμέτρηση πολιτών θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό Αλβανών.
Το ποσοστό της αλβανικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντικός παράγοντας στην πολιτική της χώρας μετά την ένοπλη σύγκρουση που έληξε το 2002, όταν οι Αλβανοί κέρδισαν ορισμένα βασικά δικαιώματα που εξαρτώνται από το ποσοστό του πληθυσμού τους, όπως η χρήση αλβανικής γλώσσας και συμβόλων σε δημόσιους οργανισμούς
.