Τον Μάρτιο, το κόστος ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκε κατά 5,7%, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και είκοσι χρόνια, με τα δημητριακά και το ψωμί να σημειώνουν τη σημαντικότερη αύξηση άνω του 6,6% την ίδια περίοδο.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κόστος των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο στην Αλβανία όσο και σε άλλες χώρες

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ορισμένα είδη, ωστόσο, παρουσίασαν πολύ πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών.
Για παράδειγμα, το κόστος της βενζίνης κορυφώθηκε στα 2,14 ευρώ ανά λίτρο τον Μάρτιο, πυροδοτώντας παναλβανικές διαμαρτυρίες. Παρά την δημιουργία ενός κυβερνητικού συμβουλίου για την παρακολούθηση του κόστους των καυσίμων και την πρόληψη της χειραγώγησης της αγοράς, το κόστος εξακολουθεί να είναι 1,80 ευρώ, περίπου 20% υψηλότερο από τον Ιανουάριο και 40% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.

Όσον αφορά το μαγειρικό λάδι, ιδιαίτερα το ηλιέλαιο, αυτό αυξήθηκε κατά 22,4% τον Μάρτιο, κοστίζοντας περίπου 2,64 ευρώ ανά λίτρο. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της έλλειψης ηλιόσπορων καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί.
Το ψωμί κοστίζει τώρα 1 ευρώ, από 0,66 ευρώ ανά καρβέλι. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος των σιτηρών λόγω της έλλειψης εφοδιασμού. Πριν από τον πόλεμο, η Αλβανία εισήγαγε το 46% των σιτηρών της από τη Ρωσία και το 36% από τη Σερβία. Επιπλέον, με τις τρέχουσες τιμές, η Αλβανία κατατάσσεται ως χώρα όπου οι πολίτες πληρώνουν μεταξύ των υψηλότερων τιμών για το ψωμί σε σύγκριση με το εισόδημά τους.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης ανέβει με άνοδο λίγο πάνω από 10%. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορών και της ενέργειας. Η ανάπτυξη επιδεινώθηκε από τη γρίπη των πτηνών, η οποία οδήγησε σε σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων πτηνών όσον αφορά τα αυγά. Τα εργοστάσια επεξεργασίας γαλακτοκομικών έχουν δει το κόστος τους να αυξάνεται κατά 20% τον τελευταίο μήνα, επομένως οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10,5%, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και μεταφοράς. Οι αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ έχουν επίσης πλήξει σκληρά τους αγρότες, οδηγώντας στη μείωση των περιθωρίων κέρδους.

Η κρίση έπληξε και το κομμάτι της ένδυσης. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ρούχων είπαν ότι οι τζίροι τους είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με πέρυσι και υπάρχει πιθανή αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες στο μέλλον. Ωστόσο, ορισμένα καταστήματα, όπως αυτά που πωλούν μεταχειρισμένα είδη, έχουν σημειώσει αύξηση του τζίρου, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών ηλικίας 25-40 ετών.