Το φράγμα του 6% έσπασε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την Eurostat αποτυπώνοντας την δραματική αύξηση των τιμών σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων με κυρίαρχο το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,3% στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχη ήταν η πορεία και στο σύνολο της ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο.

Για έναν ακόμα μήνα το υψηλό κόστος ενέργειας είναι αυτό που τροφοδοτεί την ορμή του δείκτη και σε επίπεδο ευρωζώνης. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι όταν τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με την Eurostat είχε άνοδο κατά 5,5% και o δείκτης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατέγραψε άνοδο 6,2%. Επομένως το βλέμμα στρέφεται τώρα και στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαρτίου.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αναθεωρήσει δύο φορές, από το 1% τον Δεκέμβριο, την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό: Αρχικά σε 2% και πλέον σε έως 4%. Επίσης, εξετάζει νέα μέτρα στήριξης και προαναγγέλλει την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία τίθεται ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καύσιμα και προϊόντα που επηρεάζονται από την ρωσο-ουκρανική κρίση. Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν τον Σεπτέμβριο του ’21.

Υπό τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και στη σκιά των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η ρωσο-ουκρανική κρίση συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η εκτίναξη του πληθωρισμού θα τεθεί επί τάπητος και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να έχουν ήδη ζητήσει την επανεξέταση των προθέσεων της ΕΚΤ να αυστηροποιήσει την νομισματική της πολιτική, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται απαιτούν τη συνέχιση της στήριξης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr