Νέο ανατριχιαστικό ρεκόρ καταγράφει σήμερα 8 Μαρτίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ως συνέπεια των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου στα ιστορικά υψηλά των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας , που έχει οδηγήσει τη Δύση να επιβάλλει τον αποκλεισμό από το σύστημα Swift πολλών ρωσικών τραπεζών και έχει οδηγήσει σε τεχνητή έλλειψη προσφοράς, αφού οι περισσότερες δυτικές εταιρείες μειώνουν τις αγορές φυσικού αερίου (και πετρελαίου) από τη Ρωσία. Όλα αυτά ενόσω η ΔΕΗ, υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στρέφεται στον λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%.
Τιμή… ηλεκτροσόκ

Στο μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά για αύριο το φράγμα των 400 ευρώ και φτάνει τα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ.

Η αυριανή τιμή που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις – με πολύ περιορισμένο μέρος της αύξησης να καλύπτεται από τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα που συν τοις άλλοις δεν τις παίρνουν πλέον όλοι – είναι η υψηλότερη από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ εισήγαγε στην ελληνική αγορά το Target Model, το οποίο επιτρέπει την χρηματιστηριακή αποτίμηση των τιμών της ενέργειας αλλά και η υψηλότερη από τότε ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.
Η τιμή σήμερα είναι 7 φορές πάνω από την τιμή του 2021 και 10 φορές από την τιμή του 2020

Η σημερινή τιμή είναι συγκεκριμένα επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή της 8ης Μαρτίου 2021, οπότε ήταν στα 63,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δέκα φορές επάνω από την τιμή της 8ης Μαρτίου 2020, που ήταν στα 44,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά οι έλληνες πρέπει να την πληρώσουν με εισοδήματα καθηλωμένα στα επίπεδα του 2019, γιατί απλά δυο χρόνια είχαμε την πανδημία.

Μεγάλο μέρος της εκρηκτικής αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αποδίδεται επίσης στην επιλογή της κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε πρόωρη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και της χώρας, αυξάνοντας την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο του οποίου η τιμή καλπάζει λόγω της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να καλυφθεί κατά 48,8% από μονάδες φυσικού αερίου, ενώ στο 18.8% ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα έως πρότινος δεδομένα θα είναι η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων που για καιρό είχε περιοριστεί σε κάτω του 10%.
Εκρηκτικές αυξήσεις και στις τιμές των υγρών καυσίμων

Αντίστοιχα εκρηκτικές αυξήσεις – όχι όμως του ίδιου μεγέθους – έχουν αρχίσει επίσης να εμφανίζονται στις τιμές των υγρών καυσίμων, πάλι λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών αργού που επιφέρει η κρίση Ρωσίας Ουκρανίας και βέβαια οι κυρώσεις της Δύσης στις ρωσικές τράπεζες που τορπιλίζουν τις ρωσικές εξαγωγές.
Χαρακτηριστική ήταν από την άποψη αυτή η πρόβλεψη του αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου, ότι μέσα στις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Αντιπρόεδρος πρατηριούχων: Σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 πανελλαδικά

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, αλλά στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Οι τιμή της βενζίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη πλησιάζει τα 2 ευρώ.

«Θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ από τις τιμές που θα πάρουμε σήμερα για αύριο. Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικότερα η μέση τιμή πανελλαδικά. Αυτή την στιγμή είναι ήδη στα 2,2 στις Κυκλάδες», είπε ο ίδιος.
Άρχισε η συμπίεση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων

«Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους. «Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα και ανάλογα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει τριπλασιαστεί και για εμάς σαν λειτουργικό κόστος, όπως και το φυσικό αέριο που έχει απογειωθεί» κατέληξε ο κ. Ασμάτογλου.

ΠΗΓΗ: https://www.documentonews.gr