Μετά τον σεισμό του 2019, την πανδημία του COVID-19 και τα ιστορικά επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το αλβανικό δημόσιο χρέος εκτιμάται κάπου μεταξύ 80,1% και 86%.
Η αλβανική κυβέρνηση δεν υπολογίζει επίσημα τις ΣΔΙΤ στο δημόσιο χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι το τρέχον ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι είχε προειδοποιηθεί.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει με σιδηρά γροθιά κάθε δημόσια δαπάνη και από την άλλη να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα που οδηγεί σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και σε τρία έως πέντε χρόνια η Αλβανία θα είναι σε καλύτερη οικονομική θέση», δήλωσε ο οικονομολόγος Zef Preçi.

Οι ειδικοί της οικονομίας προέτρεψαν την κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τις δημόσιες δαπάνες για να αποφύγει μια καταστροφική κατάσταση. Η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 60% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό.
"Εφόσον η κυβέρνηση δεν τηρεί το ελάχιστο κριτήριο για κάθε χρόνο το χρέος να είναι χαμηλότερο από πέρυσι, δεν θα μειωθεί. Ενώ συμβαίνει το αντίθετο, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί", είπε ο Preçi.

Η κυβέρνηση αύξησε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με καταστροφές.
Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυξήσεις χρέους για τη χρηματοδότηση πολλών μακροπρόθεσμων έργων, όπως η κατασκευή της Νέας Περιφερειακής Οδού, του Εθνικού Θεάτρου και της σήραγγας στο Λογαρά. Ταυτόχρονα, χρειάζονται κονδύλια για την ανάκαμψη από την πανδημία και τον σεισμό.

Η επέκταση του χρέους γίνεται μέσω κανονιστικής πράξης, παραβιάζοντας έναν δημοσιονομικό κανόνα που ορίζει ο νόμος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν επιτρέπει δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση αύξησε το δημόσιο χρέος με ταχύτερους ρυθμούς από την οικονομική ανάπτυξη και τους μισθούς της χώρας. Οι τιμές των κατοικιών έχουν επίσης αυξηθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωθώντας πολλούς ντόπιους από την αγορά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία του έκθεση για την Αλβανία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, εξέφρασε την ανησυχία του για τους αυξανόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους της χώρας και την έλλειψη ακριβών στοιχείων για έργα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Οι διαιτητικές αποφάσεις, το νέο καθεστώς εγγυήσεων του ιδιωτικού τομέα και η στήριξη των ενεργειακών εταιρειών θεωρούνται επίσης ως πρόσθετοι κίνδυνοι που αυξάνουν τις μη δηλωμένες υποχρεώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε "σοβαρή κρίση".
Ο Μέτα κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει επειγόντως το τρέχον επίπεδο του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών οικονομικών δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com