Ο τραγικός θάνατος του 21χρονου πρωταθλητή ορειβασίας Ερμή Θεοχαρόπουλου, στα ορεινά Τζουμέρκα, ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης εναέριων διασωστικών μέσων με έδρα την περιοχή της Ηπείρου, όπου ο ορειβατικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται και ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, ο πατέρας του άτυχου 21χρονου, με μεγάλη εμπειρία στα βουνά και στον ορεινό αθλητισμό, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφει την αγωνία που έζησε, από την στιγμή που τον εντόπισε, μετά την πτώση του στον γκρεμό, για 3 και πλέον ώρες, αναμένοντας το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον πολυτραυματία γιό του σε νοσηλευτικό ίδρυμα και ίσως να του έσωζε τη ζωή.

“Δεν ήταν 2, δεν ήταν 3 ήταν 21 χρονών. Άντρας δυνατός, χαμογελαστός πρόθυμος να βοηθήσει πάντα όλο τον κόσμο. Γυμναζόταν σκληρά κάθε μέρα. Ήθελε να μπορέσει να σηκώσει την ελληνική σημαία κάποια στιγμή σε μεγάλους αγώνες. Ήταν περήφανος που ήταν στην εθνική ομάδα. “Μπαμπάκα μου” μου φώναξε και πήγε να σηκωθεί όταν έφτασα κοντά του, στις 13:40 μετά από μισή ώρα από την στιγμή που έπεσε, αλλά δεν μπορούσε να σηκωθεί όρθιος. “Μην κουνιέσαι αγόρι μου θα πάνε όλα καλά” του είπα. Τον φρόντιζα προσπαθώντας σαν σταματήσω την αιμορραγία και να τον ζεστάνω και εκλιπαρούσα στο τηλέφωνο μιλώντας με τον αστυνόμο να έρθει άμεσα ελικόπτερο γιατί ήταν πολυτραυματίας και χρειαζόταν άμεσα διασωλήνωση. “Το ξέρουμε Γιάννη” μου είπε ο αστυνόμος”, έχω ειδοποιηθεί ήδη από το 112 για την θέση σας σε 10 λεπτά θα έρθει ελικόπτερο”. “Αστυνόμε σε παρακαλώ το κάθε λεπτό μετράει”, του είπα, “δεν μπορώ να τον πάρω στην πλάτη έχει πολλά κατάγματα και ίσως εσωτερική αιμορραγία θα μου πεθάνει στην πλάτη”. “Γιάννη θα έρθει σε 10- 15 λεπτά το ξέρουν όλοι μην κουνιέστε”, μου επανέλαβε. Μετά από 3 ώρες άρχισε το αγόρι μου να μην έχει αναπνοή και σφυγμό και του κάναμε, με 6 φίλους που είχα κοντά μου, ασταμάτητα τεχνητή αναπνοή για ακόμα 1,5 ώρα μέχρι που τον σήκωσε το βίτσι του ελικοπτέρου στις 5:45 λίγο πριν νυχτώσει. Δεν άντεξε τόσες ώρες το παιδί μου. Έχω βοηθήσει τόσο κόσμο και τώρα δεν μπόρεσα να σώσω το αγόρι μου. Μακάρι να μην ζήσει κανένας πατέρας και καμία μάνα αυτό που έζησα. Θα τον θυμάμαι χαμογελαστό όπως ήταν πάντα και όχι πονεμένο όπως ήταν στις τελευταίες του στιγμές. Θα είναι πάντα στην καρδιά μου και ξέρω ότι θα με βοηθάει από εκεί πάνω όταν τον χρειάζομαι, μέχρι την ώρα που θα βρεθώ και εγώ κοντά του. Ευχαριστώ πολύ τους εκατοντάδες φίλους που βρεθήκανε κοντά μας στην κηδεία του Θεοφάνη –Ερμή και όλους που μας στείλανε συλλυπητήρια μηνύματα. Σας αγαπώ πολύ αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω. Να προσέχετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν την χρειαστείτε”.

Για τη διάσωση του Ερμή, επιχείρησαν δύο ελικόπτερα με το πρώτο να έχει απογειωθεί από το Άκτιο. Δεν μπόρεσε όμως να προσεγγίσει το σημείο όπου είχε πέσει ο νεαρός. Την προσέγγιση κατάφερε το δεύτερο ελικόπτερο που ήρθε τελικά από τον Μαραθώνα, ήταν όμως αργά για τον 21χρονο, o οποίος πέθανε κατά τη μεταφορά του, με την οικογένεια να κάνει λόγο για ώρες που χάθηκαν και κόστισαν τη ζωή του Ερμή.

Όποιος σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου, Βασίλης Βραστός: “Ένα ελικόπτερο για να σηκωθεί από την Αθήνα να έρθει στα Γιάννενα θέλει δύο ώρες πτήση και αν θυμάμαι καλά μισή ώρα προετοιμασία… 2,5 ώρες είναι πολλές για μια ανθρώπινη ζωή”.

Την ανάγκη για μόνιμη παρουσία διασωστικών θέτουν τόσο μέλη φορέων που ασχολούνται με τον ορεινό αθλητισμό και τουρισμό όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης.

Το αίτημα θέτει πλέον και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη.

“Ο ορεινός τουρισμός αναπτύσσεται και θα κάνουμε μία προσπάθεια για να υπάρχει μόνιμα ελικόπτερο στο Άκτιο ή τα Γιάννινα. Χρειάζεται μία τέτοια διασωστική μονάδα στην περιοχή», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr