Οι Πράσινοι ζητούν την διερεύνηση των συνθηκών θανάτου 12 προσφύγων στον Έβρο

Οι Πράσινοι, το νέο πράσινο κόμμα, ζητά την διερεύνηση από ανεξάρτητη επιτροπή, με συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, των συνθηκών θανάτου 12 προσφύγων (από ένα σύνολο 22) στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο καθώς και των καταγγελιών ότι έπεσαν θύματα άλλης μια παράνομης επαναπροώθησης στην Τουρκία από τις ελληνικές δυνάμεις.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - που παρουσιάζουν σοκαριστικές εικόνες και καταγγελία - αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι ελληνικές δυνάμεις πήραν τα ρούχα των ανθρώπων αυτών εκθέτοντάς τους στο κρύο, κάτι που προκάλεσε το θάνατό τους.

Οι Πράσινοι υπενθυμίζουν, αν και κάποιοι θέλουν να το ...ξεχνούν, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους, βία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν πιστέψει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη είναι ασφαλές καταφύγιο για ανθρώπους που είναι πρόσφυγες από ανάγκη και όχι επιλογή. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μπαλάκι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ούτε μπορεί να πέφτουν θύματα απάνθρωπων συμπεριφορών. Η προστασία των συνόρων δεν αποτελεί δικαιολογία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έκθεση σε κίνδυνο ατόμων που πρέπει να έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο, που πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικότητα και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες για το θάνατο των ανθρώπων αυτών θα πρέπει να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Πάντως, πληθαίνουν οι απορρίψεις από τις επιτροπές ασύλου αιτημάτων που έχουν υποβάλλει άτομα που προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ακόμα και από τις περιοχές των Κούρδων της Συρίας στις οποίες έχει εισβάλει ο τουρκικός στρατός. Μάλιστα στο κείμενο των απορριπτικών αποφάσεων αναφέρεται ότι "η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα", ότι "εφαρμόζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων" και ότι "δεν υπάρχει απόδειξη ότι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για πρόσφυγες από περιοχές όπως το Αφρίν" (ΣΣ όπου βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα).