Γράφει ο Άγγελος Αληγιάννης

Ο Γιάννης Μηλιώκας λίγο πριν ξεκινήσει τις εμφανίσεις του στην μουσική σκηνή Σφίγγα, παρέα με τους Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Γιοκαρίνη και Ν. Ζιώγαλα τα Σάββατα 19, 26/2 & 5, 12/3 μιλάει στο hotshot.gr με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, για τα “προφητικά” του τραγούδια, την πανδημία και εάν και τι θα γράψει στο μέλλον.

Πώς ήταν για εσένα τα τελευταία δύο χρόνια; Με τον Κορωνοϊό , τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας αλλά και μουσικής;

Από τότε που μου εναντιώθηκε ένας καιρός ταξιδεύω με όλους τους καιρούς.(Κλεμμένο).Όσο για τα τραγούδια δεν γράφω ποτέ εν θερμώ. Με θέματα μικρότερα μιας 5ετίας δεν ασχολούμαι.

Οικονομικά; Ο χώρος του πολιτσμού δέχθηκε μεγάλο πλήγμα , σταμάτησαν τα πάντα σχεδόν…

Οικονομικά ζούσα πάντοτε σαν φοιτητής και έτσι θα συνεχίσω. Αυτά που βγάζω φτάνουν για τα δίδακτρά μου. Ο πολιτισμός δεν χρειάζεται χώρους για να λειτουργήσει. Είναι συνεχώς υπαρκτός. Η Ζωή είναι η τέχνη των τεχνών.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πως ήταν κατά την γνώμη σου;

Στο πρόχειρο διαγώνισμα που μας έβαλε η πανδημία τα πήγαμε όλοι εξαιρετικά. Συγχαρητήρια σε όλους

Τραγούδια όπως το “Για το καλό μου”, Γκρέκο Μασκαρά” είναι σαν να απευθύνονται στην κοινωνία του σήμερα , δεν έχει αλλάξει καθόλου πιστεύεις από τότε;

Κάποια τραγούδια έχουν την ικανότητα μιας πινακίδας που προειδοποιεί για μια επικίνδυνη στροφή. Η νεολαία που έχουμε σήμερα δεν έχει ανάγκη τέτοιας πινακίδας. Καλού κακού όμως εξακολουθεί να υπάρχει.

Πρώτα έρχεται ο στίχος ή η μουσική; Πως γράφεις ένα τραγούδι σου;

Εν αρχή ην ο λόγος. Αν δώσεις μια μουσική σε εκατό στιχουργούς, ο καθένας θα γράψει ένα διαφορετικό στίχο. Αν δεν υπήρχε τίτλος στις 4 εποχές του Βιβάλντι θα νομίζαμε ο καθένας ότι αναφέρεται σε άλλο θέμα και ίσως κανείς δεν θα το ονόμαζε με τον σημερινό του τίτλο.

Δημιουργικά; Σου δόθηκε η ευκαιρία να γράψεις καινούργια τραγούδια;

Έχω την αίσθηση ότι ξεκινάω έναν καινούργιο κύκλο και απορρίπτω πολλές ιδέες και πολλά θέματα. Δεν ξέρω ακόμα τι θα γράψω. Ξέρω όμως πολύ καλά τι ΔΕΝ θα γράψω. Συμβαίνουν καινούργια πράγματα , αλλάζει ο κόσμος και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Η ρεαλιστική όμως και η χιουμοριστική ματιά μου ήταν είναι και θα είναι πάντοτε παρούσα.

“Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες, να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς” στίχος που έγραψες 30 χρόνια πριν , ένα προφητικό τραγούδι, με όσα ζούμε ακόμα και σήμερα , μας είπαν τελικά;

Όταν κάποιοι μας είπαν και μαλάκες γελάσαμε γιατί απεδείχθη περίτρανα ότι ήταν προβλέψιμοι μαλάκες. Είναι η τελευταία κατηγορία του μαλάκα. Πιο μαλάκας πεθαίνεις. Και ο νοών νοήτω.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι σου που απολαμβάνεις περισσότερο να το ερμηνεύεις μπροστά σε Κοίνο;

Δεν έχω τη στόφα του τραγουδιστή. Σχεδόν όλα τα τραγούδια μου τα τραγουδάμε όλοι μαζί και τα χαιρόμαστε παρέα. Απολαμβάνω τη χαρά και την τιμή που η νεολαία με θεωρεί δικό της.

Οι συνήθεις ύποπτοι πλέον , έρχονται τα Σάββατα στην μουσική σκηνή Σφίγγα , πες μας περισσότερα…

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τον Τέλη Σαβάλα, τον Φίλ Κόλινς και τον Ψαραντώνη. Βέβαια αυτοί χρησιμοποιούν άλλα ονόματα αλλά δεν μασάω. Τους ξέρω καλά.

Θέλω να θυμηθείς μια ιστορία από ένα live , που σου έχει μείνει αξέχαστη μέχρι και σήμερα και να την μοιραστείς μαζί μας…

Δεν θυμάμαι τίποτα. Όποιος θυμάται σταματάει να ζει. Φτου φτου φτου μακριά από μένα.

Άμεσα σχέδια; ετοιμάζεις κάτι;

Τώρα ετοιμάζω ομελέτα φούρνου με λουκάνικα γαλοπούλας και πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και ελιές