Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα με νέο υγειονομικό πλαίσιο και συνεχείς διαγνωστικούς ελέγχους, δημιουργεί ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές. Ωστόσο η προμήθεια των δωρεάν self test αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς πολλοί γονείς ταλαιπωρήθηκαν επί πολλή ώρα στις ουρές, ενώ τα αποθέματα σε αρκετά φαρμακεία εξαντλήθηκαν.

Λόγω της υψηλής ζήτησης, σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έγιναν άμεσα ενέργειες ανεφοδιασμού από φαρμακαποθήκες και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, τρεις στους τέσσερις μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ήδη πάρει τα τεστ που τους αναλογούν.

Σε αντίστοιχες διευκρινίσεις προχώρησε και το Υπουργείο Παιδείας, όπως διευκρίνισε και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή στην ΕΡΤ, αναφέροντας ότι ύστατη λύση θα είναι όποιο παιδί δεν καταφέρει να προμηθευτεί το self test, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση του σχολείου για να αποσταλεί από την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το τεστ και να το κάνει το πρωί της Δευτέρας, πριν εισέλθει στη σχολική αίθουσα.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα συγκεκριμένα τεστ έχουν υπολογιστεί για τις περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί σε μαθητή η είσοδος στο σχολείο, χωρίς τη μαθητική κάρτα.

Εν τω μεταξύ, σημείο τριβής και προβληματισμού φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί, τόσο το άνοιγμα των σχολείων μεσούσης της ευρείας διασποράς, όσο και το ποσοστό 50% +1, που απαιτείται για να κλείνει ένα τμήμα.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει επιφυλάξεις, προκειμένου να πάρει μια ανάσα το υγειονομικό σύστημα, ενώ η ΟΛΜΕ αντιδρά στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και βρίσκει ανεπαρκή τα μέτρα. Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι καθηγητές έχουν κηρύξει δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το θέμα με την προμήθεια self test και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr