Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον δημιουργούνται από το σβήσιμο των πυρσών στις εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα, τονίζουν οι Πράσινοι, ενόψει και του σημερινού συλλαλητηρίου στην Καβάλα.

Η αντιπαράθεση της διοίκησης της Energean με τους εργαζόμενους, που κλιμακώθηκε με απολύσεις, συλλήψεις και μηνύσεις, συνοδεύτηκε από αδέξιους χειρισμούς της εταιρείας και των νέων ανειδίκευτων εργαζομένων. Έτσι, οι πυρσοί (Gas Flare) που καίνε τις εκπομπές μεθανίου και άλλων τοξικών απαερίων (25 φορές πιο επιβλαβή από το διοξείδιο του άνθρακα), ώστε να μη ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, σταμάτησαν να λειτουργούν, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες.

Παρόλο που η παραγωγή ήταν σταματημένη, οι εγκαταστάσεις ήταν γεμάτες πετρέλαιο και υδρόθειο από τη διαχείριση των διαρροών που υπήρχαν στις γεωτρήσεις. Η εταιρία όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε άγνοια, όμως η έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ενέργειας επιβεβαίωσε μια άσχημη πραγματικότητα. Μετά από καταγγελίες του Σωματείου εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Υδρογονανθράκων) πραγματοποίησε ελέγχους, που πιστοποίησαν ότι οι εγκαταστάσεις ήταν γεμάτες με υγρούς υδρογονάνθρακες (αργό πετρέλαιο) και υδρόθειο. Εκκρεμεί η έκθεση του ελέγχου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.Υ.), που αφορά τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις και ήδη έχει εντοπίσει αρκετές εκκρεμότητες.

Η εταιρία σχεδιάζει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εθελούσιες απομακρύνσεις του 1/3 των εργαζομένων ενώ έχει προχωρήσει ήδη σε περικοπές προσωπικού, παραβιάζοντας τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία. Ως λόγο πρόβαλε το ότι παρουσιάζε τεράστια οικονομική ζημία στις εγκαταστάσεις του Πρίνου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της χαμηλής παραγωγής πετρελαίου. Και παρουσίασε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για «πράσινο Πρίνο», με προφανή στόχο την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και δανείων.

Από την 1η Ιανουαρίου το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Παρόλα αυτά, μέχρι και τη 12η Ιανουαρίου 2022 το Σωματείο Εργαζομένων υποστήριζε το Contingency Plan με εργαζόμενους στις Εξέδρες Θαλασσίων Εγκαταστάσεων, για λόγους ασφαλείας! Την ίδια στιγμή η Energean απέλυσε προσωπικό και 5 από τους 6 εργοδηγούς παραγωγής των εξεδρών. Επιπλέον, ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας και των θαλασσίων εγκαταστάσεων, τοποθετώντας Ρουμάνους ανειδίκευτους εργαζόμενους και δύο στελέχη της εταιρίας, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία των θαλασσίων εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν το σβήσιμo και των 2 πυρσών (χερσαίων και θαλασσίων εγκαταστάσεων), οι οποίοι έσβηναν μόνο για συντήρηση και αμέσως μετά άναβαν και πάλι.

Είναι σαφές ότι χωρίς την ομαλή λειτουργία των πυρσών, το περιβάλλον, οι εγκαταστάσεις και η ζωή των εργαζομένων βρίσκονται σε κίνδυνο. Και οι πιθανότητες ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος έχουν πολλαπλασιαστεί.

Οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση και τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να ολοκληρώσουν χωρίς σκοπιμότητες τους ελέγχους και να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, προς όφελος της υγείας των πολιτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.