Οι διευθυντές των σχολείων θα δίνουν αύριο από τις 7 το πρωί self test σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες από τα φαρμακεία, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια και με τους εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους που προβλέπει το αναθεωρημένο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Σχεδόν το 13% των δικαιούχων δεν κατάφεραν χθες να βρουν αυτοδιαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία καθώς είχαν εξαντληθεί. «Ήρθανε πολύ λίγα τεμάχια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να δυσαρεστείται» δήλωσε η φαρμακοποιός Άννα Κουβαρά.

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας διευκρινίζουν ότι «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ANT1 είπε ότι το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test κι ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους.
Α. Κόπτσης στην ΕΡΤ: Τη Δευτέρα το πρωί όλα τα σχολεία θα έχουν self test- Κανένα παιδί εκτός τάξης

«Μόνο κάποιες μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν ελλείψεις. Ωστόσο μέχρι το βράδυ θα τους αποσταλούν self test προκειμένου αύριο το πρωί να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αργά χθες οι διευθυντές των σχολείων έλαβαν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα την Δευτέρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόπτσης είναι ευθύνη των γονέων και εκείνοι θα το κάνουν στα παιδιά τους ώστε να ενημερώσουν και την πλατφόρμα.

Είναι μονόδρομος να είναι ανοιχτά, όρθια και υγειονομικά ασφαλή τα σχολεία δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Ζήσης Καπρανάς.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων δικαιούνται 5 δωρεάν self test προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων.
Επιστροφή τη Δευτέρα στα σχολεία με επιπλέον τεστ – Τι προβλέπεται

«Δυστυχώς υπάρχει η νοοτροπία της τελευταίας στιγμής οπότε σήμερα που ήταν η τελευταία μέρα διανομής ζητήθηκαν σε πολύ πιο έντονο βαθμό γιατί είχαν εξαντληθεί από τους περισσότερους και οι γονείς ψάχνανε απεγνωσμένα» ανέφερε ο φαρμακοποιός Μανώλης Ξημέρης.

«Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Γ. Οικονόμου: Προχωρούμε στο άνοιγμα των σχολείων, όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη Μονάδας Covid Παίδων «Αγία Σοφία» Βάνα Σπούλου τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τις αυξημένες νοσηλείες που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα των self test για τις δημόσιες σχολικές μονάδες γίνεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία στις σχολικές μονάδες για να υποδεχτούν τους μαθητές. Στο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας βρέθηκε η Ελίνα Κολύβα.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr