Επικίνδυνα μονοπάτια για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τις ελευθερίες των πολιτών, διαβλέπει το νέο κόμμα των Πράσινων στην ποινική δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ) και την κλήση της σε απολογία ως κατηγορούμενης, για πράξεις που αφορούν τη δημοσιογραφική της δουλειά για τη Λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση Novartis.

Μηνύσεις ιδιωτών εναντίον δημοσιογράφων ή ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, με στόχο να σταματήσουν την ανάδειξη «ενοχλητικών» θεμάτων, έχουν δυστυχώς πάρει αρκετή έκταση τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Πρόσφατα το ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία τη συγκεκριμένη πρακτική, ζητώντας από την Κομισιόν αποτελεσματικά μέτρα για την αποθάρρυνσή της και την αποτελεσματική προστασία των πολιτών-στόχων.


Στην Ελλάδα, αντίθετα, η πλειοψηφία της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, δίνει η ίδια πράσινο φως για την ποινική δίωξη της δημοσιογράφου μετά από μήνυση ιδιώτη επιχειρηματία, που προσέφυγε στη βρετανική και όχι στην ελληνική Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα η Γ. Παπαδάκου να καταδικαστεί ερήμην, με υποχρέωση να καταβάλλει το αστρονομικό ποσόν των 128.000 ευρώ!

Και οι προσπάθειες συσκότισης του παγκόσμιου σκανδάλου Novartis, ώστε να μην φωτιστούν ποτέ τυχόν ευθύνες κρατικών αξιωματούχων, συνεχίζονται. Το κύριο υλικό κατηγορίας είναι το ότι ζήτησε και δημοσίευσε συνέντευξη με τον Ερβέ Φαλτσιάνι, τον άνθρωπο που διέρρευσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το εμπιστευτικό υλικό της «λίστας Λαγκάρντ». Οι λόγοι για τους οποίους παραπέμπεται είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι "μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να πάρουν μαρτυρική κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την λίστα Λαγκάρντ" και ότι "πήρε συνέντευξη από τον ανωτέρω βασικό μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι", για σημαντικές πτυχές του σκανδάλου της Novartis.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η απόφαση των δύο κομμάτων για τη δίωξη πάρθηκε παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αλλά και χωρίς να έχουν ζητηθεί από τη δημοσιογράφο έγγραφες εξηγήσεις στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δικαιούται κάθε πολίτης σύμφωνα με τον Νόμο.

Μια τέτοια δίωξη έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη προστασίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του ρεπορτάζ, που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της ανεξάρτητης και μη κατευθυνόμενης ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου. Αποτελεί, επίσης, δείγμα απαξίωσης των θεσμών, καθώς καίρια ζητήματα δημόσιου συμφέροντος, όπως η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε καιρούς χρεωκοπίας και η πιθανή διαπλοκή φαρμακευτικών εταιριών με την πολιτική εξουσία και τον ιατρικό κόσμο, φαίνονται να εκφυλίζονται σε φθηνό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχεται, τέλος, σε σύγκρουση τόσο με το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τις «αγωγές περιορισμού της συμμετοχής του κοινού -SLAPPs», όσο και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όπως ο Ε. Φαλτσιάνι: αν οι δημοσιογράφοι που τους παίρνουν συνέντευξη μπορούν να διώκονται ποινικά γι’ αυτό, και μάλιστα με αποφάσεις πολιτικών σωμάτων όπως η Βουλή, τότε εμποδίζεται βίαια η επικοινωνία τους με την κοινή γνώμη και αποδυναμώνεται η όποια υπόλοιπη προστασία τους.

Σε μια εποχή που χρειάζεται αναβάθμιση του ρόλου και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης και ενίσχυση της ερευνητικής - ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι έκθεση του Ινστιτούτου V-DEM των ΗΠΑ, που πήρε δημοσιότητα και στον διεθνή Τύπο, κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες όπου σημειώνονται σημαντικές παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών το τελευταίο διάστημα.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η ενίσχυση της ανεξάρτητης - ερευνητικής δημοσιογραφίας, που διαφοροποιείται από τη δημοσιογραφία σε διατεταγμένη υπηρεσία ή τη δημοσιογραφία δημοσίων σχέσεων, είναι σήμερα στον πυρήνα του αγώνα για ανανέωση της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την ενημέρωση ούτε σε διαπλεκόμενα συμφέροντα ούτε σε δήθεν «σωτήρες» που επικαλούνται το Σύνταγμα ή τις ελευθερίες για να προωθήσουν ανελεύθερα καθεστώτα και πρακτικές.

Οι Πράσινοι αγαπάμε τη δημοκρατία και την ελευθερία των ΜΜΕ, και αγωνιζόμαστε για τη θεσμική και καθημερινή διασφάλισή τους.