Οι προσπάθειες και οι θυσίες για την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε απασχόληση στην Αλβανία.Αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν κοιτάξουμε τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το 28% των νέων Αλβανών, που έχουν ανώτερη εκπαίδευση, είναι επί του παρόντος άνεργοι.

Σε μια μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αναφέρει ότι το 70% των ανέργων στην Αλβανία έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ η ανεργία μεταξύ αυτών που δεν έχουν πάει στο πανεπιστήμιο είναι εκπληκτικά μηδενική.

Στην Αλβανία, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, φοιτούν 44 μαθητές για κάθε 1.000 κατοίκους.
Τα πιο δημοφιλή πτυχία ήταν οι επιχειρήσεις, η διοίκηση και η νομική (31.173 φοιτητές), ακολουθούμενη από την υγειονομική περίθαλψη (21.195) ενώ η μηχανική, οι κατασκευές και η παραγωγή ήρθαν στην τρίτη θέση με 20.537 φοιτητές.

Η Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης αριθμεί επί του παρόντος συνολικά 2.195 προσφορές εργασίας, που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της. Οι νομικοί, οι τραπεζίτες, οι ειδικοί πληροφορικής, οι γιατροί και πολλά άλλα επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 30.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com/